Na vsebino

Marčevski programi na Ljubljanskem gradu

09. februar 2017

Marčevski programi na Ljubljanskem gradu v znamenju gregorjevega vikenda in otvoritve slikarske, muzejske in interaktivne postavitve

Marčevske programe na Ljubljanskem gradu začenjamo z otvoritvijo razstave akademskega slikarja, profesorja na ljubljanski likovni akademiji in pronicljivega likovnega teoretika, Tuga Šušnika z naslovom »OKSIMORON II – Bistroumni nesmisel«, ki bo 1. marca 2017 ob 18. uri v grajskih Kazematah. Razstava predstavlja umetnikova dela, ki jih avtor poimenuje kar elektrografike oz. svetlobne slike. Osnova za njih so njegova barvna platna, ki jih je s pomočjo posebnega patenta prenesel na električne nosilce. Razstava bo za obiskovalce na ogled med 2. marcem in 14. majem 2017, vstop je prost.

15. marca 2017 ob 18. uri, v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije, postavljamo na ogled muzejsko razstavo V Ljubljani pred 100 leti, ki prikazuje družbenopolitično in kulturno življenje mesta Ljubljane med prvo svetovno vojno v letu 1917, ko je bila med drugim v dunajskem državnem zboru prebrana tudi Majniška deklaracija. Na razstavi v galeriji »S« so predstavljene tudi vsebine, povezane z življenjem v Ljubljani kot mestu v zaledju fronte, vpetim v vojno dogajanje. Za obiskovalce bo na ogled med 16. marcem in 4. junijem 2017, vstop je prost.

Med 22. marcem in 5. majem 2017 pa si bodo obiskovalci na grajskem dvorišču lahko ogledali interaktivno postavitev Martina Briclja Barage: »MOONOLITH – Monument luni in zvezdam«. MOONOLITH je interaktivni monument za javni prostor, ki na svoji površini odslikava luno in konstelacije zvezd. Posvečen je urbanemu sprehajalcu. Je poklon temni tvari, praznini, vmesnemu prostoru, hitrosti, času in njegovemu minevanju. Instalacija je lokacijsko specifična, saj z vsako postavitvijo razvija nov odnos z gostujočim prostorom in obiskovalci.

Ljudsko izročilo pravi, da se 12. marca, na gregorjevo, ptički ženijo in zato je bil včasih to prvi pomladni dan. Ob slovenskem prazniku zaljubljencev pripravljamo koncertni in plesni dogodek.

Projekt Tango Story se vrača v prenovljeni zasedbi z virtuozom na harmoniki Borutom Zagoranskim, izvrstnim violinistom in skladateljem Matijo Krečičem, kontrabasistom Žigo Golobom, hrvaško vokalistko Lelo Kaplowitz ter plesnim parom Andrejo Podlogar in Blažem Bertoncljem. V večeru, polnem strasti, temperamentne glasbe, plesa in petja, vas bodo mednarodno uveljavljeni glasbeniki popeljali od starega Tanga Vieha iz gostiln in bordela do Tanga Nueva – klasičnega modernega tanga. Ne zamudite edinstvenega dogodka v Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu v petek, 10. marca, 2017 ob 20. uri.

Peto sezono plesnih večerov na Ljubljanskem gradu pa na predvečer gregorjevega (11. marca ob 20.00) začenjamo z Gregorjevim plesom. Večer bo obarvan z romantično glasbo, ob koncu večera pa bomo zaplesali še slavnostno četvorko in kakšen priljubljen skupinski ples.

Marca nadaljujemo tudi: s koncertnim ciklom »A cappella«; na sporedu bo tretji koncert, ki ga bo 23. marca 2017, ob 20. uri v Stanovski dvorani oblikoval Slovenski oktet ter s pravljicami za odrasle; drobtinice resnice iz pravljične potice bomo odkrivali skozi pravljico bratov Grimm Žabji kralj, in sicer 17. marca 2017 ob 18. uri v Grajskem gledališču.