Na vsebino

Folklorni in glasbeni nastop na Ljubljanskem gradu

26. julij 2017

Tri zaporedne sredine avgustovske večere bodo obiskovalci Ljubljanskega gradu lahko spoznali našo folklorno izročilo s Folklorno skupino Emona. Grajsko dvorišče bo 2., 9. in 16. avgusta 2017, vsakič med 18. in 19. uro, namenjeno predstavitvi folklore – noš, plesov in glasbe iz Ljubljane in okolice.

600pxFS EMONA 2

Folklorna skupina Emona od ustanovitve (leta 1967) dalje ohranja bogato slovensko kulturno dediščino, jo prenaša med ljudi in jih razveseljujejo s plesom, petjem in ljudsko glasbo. Skupina Emona šteje več kot 90 članov. Sestavljajo jo plesalci, narodni in tamburaški orkester; vsi so redni gostje različnih folklornih festivalov tako doma kot v tujini. Kanček slovenskih ljudskih običajev so že predstavili po vsej Evropi, v ZDA, Alžiriji, Egiptu ter celo na Japonskem, v Severni Koreji in Mehiki. Tokrat pa bodo delček naše kulturne dediščine predstavili številnim, zlasti tujim obiskovalcem Ljubljanskega gradu. Vstop je prost.

V sodelovanju z Imago Sloveniae pa bo prihodnji četrtek, 3. avgusta 2017, ob 20.30 na Grajskem dvorišču koncert vrhunske violinistke Oksane Pečeny Dolenc.
Oksana je kot čudežni otrok začela svojo glasbeno pot v rodnem Kijevu. Je prejemnica številnih najvišjih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Kot solistka nastopa z orkestri doma in na tujem. Danes je Oksana koncertna mojstrica SNG Maribor, nenehno pa se loteva novih projektov, med katerimi je tudi projekt, ki združuje pet profesionalnih glasbenikov, dejavnih na slovenskem glasbenem prizorišču. Nadeli so si ime Oxana & La Banda. Poleg Oksane so to še: pianist Jan Sever, ki sodeluje s številnimi skupinami in deluje kot profesor na Konservatoriju v Ljubljani; harmonikaš Andraž Frece, ki zaključuje študij na Akademiji za glasbo in je letošnji dobitnik Prešernove študentske nagrade; kontrabasist Žiga Trilar, ki poleg aktivnega komornega koncertiranja deluje kot namestnik vodje kontrabasov v SNG Maribor; kitarist Matic Dolenc, ki zaključuje študij na Akademiji za glasbo, je profesor na glasbeni šoli v Velenju in z Oksano že vrsto let sodeluje v duetu. Nova skupina se je uspešno predstavila na celovečernem koncertu v Avstriji, kjer jo je občinstvo nagradilo s stoječimi ovacijami. Njen raznolik program obsega tango in etno glasbo (cigansko, romunsko, madžarsko glasbo).

Vstop je prost.