Na vsebino

Kitara moj glas

10. januar 2018

Štirje glasbeni ustvarjalci, odlični pisci besedil in glasbe in katerih "inštrument" sta tako kitara kot njihov glas, se med januarjem in aprilom predstavljajo v koncertnem ciklu Kitara - moj glas na Ljubljanskem gradu.

600pxpredin 2

Protagonisti koncertnega cikla »Kitara – moj glas« bodo štirje glasbeniki, katerih umetniško ustvarjanje je tesno povezano s kitaro. V ciklu se predstavljata predstavnika starejše generacije, Zoran Predin in Aleksander Mežek – številne njune pesmi so v zadnjih desetletjih že ponarodele – ter predstavnika mlajše generacije, Ditka in Boštjan Narat, ki v zadnjih letih navdušujeta občinstvo s svojim pristnim glasbenim izrazom. Koncerti bodo potekali v prijetnem grajskem okolju Hribarjeve dvorane med januarjem in aprilom letošnjega leta, vsakič s pričetkom ob 20.00.

Uvodni koncert cikla bo na sporedu 25. januarja. Zoran Predin je priznan slovenski glasbenik, pesnik in avtor skladb. Poznamo ga po odlični glasbi v številnih slovenskih filmih, televizijskih nadaljevankah in gledaliških predstavah, po neštetih že skoraj ponarodelih besedilih ter nepozabnih šansonih. Tokrat se občinstvu predstavlja z zasedbo Damir Kukuruzović Django Group, s katero tesno sodeluje že več let. Skupaj bodo predstavili Predinove uspešnice z albuma »Ljubimec iz omare« ter vse največje hite.

Drugi večer, 15. februarja, nosi naslov »Ne bodi kot drugi«. Ditka je pevka, kitaristka in skladateljica, ki izhaja iz glasbene družine. Glasba jo spremlja že od otroštva; takrat se je tudi začela učiti kitaro in nastopati na številnih festivalih. Od leta 2010 pa z očetom ustvarjata avtorsko glasbo. Leta 2013 je izšla njena zgoščenka »Ne bodi kot drugi«. Na njej je deset skladb, pet uglasbenih pesmi znanih slovenskih pesnikov (Toneta Pavčka, Ferija Lainščka in Marka Pavčka) ter pet avtorskih skladb v angleščini. Septembra 2016 je izšel njen drugi CD z naslovom »Ne spreminjaj me« z desetimi uglasbitvami pesmi Ferija Lainščka (ki bo tudi gost tokratnega večera), za katere je glasbo napisala skupaj z očetom Gorazdom.

Kantavtor Boštjan Narat je doslej podpisal dva solo albuma: »Strah je odveč« ter »Konec sveta vedno pride nenapovedano«. V zadnjih letih se je posvečal delu v skupini Katalena, sodelovanju z Neco Falk, pisanju esejev in kolumn, hkrati pa so ves čas – počasi in neobvezujoče – nastajale nove skladbe. Koncert na Ljubljanskem gradu 22. marca bo posvečen predstavitvi novega gradiva ter pogledu v preteklost. Predvsem pa se bo Narat predstavil v novi zvočni podobi; dobršen del koncerta bo namreč oder delil s kolegoma, bobnarjem Blažem Celarcem ter jazzovskim saksofonistom Cenetom Resnikom. Nove in že znane pesmi, nov zvok in že slišane zvočne krajine …

Cikel pa bo 12. aprila sklenil Aleksander Mežek, ki v letošnjem praznuje svojo 70-letnico in 52 let ustvarjanja. Njegovo kariero bi lahko poimenovali zgodbo dveh dežel: je zmes slovanskega srca, saj je tu odraščal, in zahodne kultiviranosti – Velike Britanije, kamor ga je že zgodaj odpeljala ljubezen do glasbe. Po uspehu prve slovenske male plošče »Siva pot« je namreč njegova glasbena kariera tekla vzporedno doma in v tujini. Njegov opus zajema več kot 20 samostojnih izdaj v Sloveniji, Veliki Britaniji, ZDA in drugod po Evropi. Na tokratnem koncertu se bo predstavil s skupino Akademiki.

Več informacij o posameznem koncertu in izvajalcih najdete na naši spletni strani www.ljubljanskigrad.si, kjer so v prodaji tudi vstopnice. Cena vstopnice za posamezni koncert je 17 EUR (13 EUR za dijake, študente in upokojence), v prodaji pa je tudi vstopnica za celotni cikel štirih koncertov po ceni 54 EUR oz. 41 EUR za dijake, študente in upokojence. Vse cene vstopnic vključujejo tudi povratno vozovnico za tirno vzpenjačo.