Na vsebino

Pravljice za odrasle tudi to sezono na Ljubljanskem gradu

15. januar 2018

Ker za pravljice nismo nikoli prestari, tudi v letošnjem letu široki ponudbi raznovrstnih kulturnih dogodkov na Ljubljanskem gradu dodajamo pravljice za odrasle.

Drugo sezono začenjamo v petek, 19. januarja 2018, ob 18. uri v Grajskem gledališču, ko bo na sporedu korziška ljudska pravljica Sedmoglava zver. Po kraljestvu pustoši groza v podobi zmaja. A še preden se bo naš junak podal v boj z zmajem, mora kralju ogroženega kraljestva zastaviti dobro uganko. Šele če bo uganka uspešna, mu bo kralj dovolil reševanje svojega fevda pred strašno letečo zverino. Kaj hoče kralj doseči z uganko? In kakšen smisel ima premislek pred začetkom boja?

Ker pravljice niso le pripovedi iz časa, ki ga ni več, saj njihova sporočilna vrednost presega vse časovne okvire, bomo odgovore na to, kaj je v pravljicah tako čarobnega, da ne ostanejo zamrznjene v času, odkrivali devet pravljičnih petkov v letu 2018 – enkrat mesečno – skupaj z Luko Hrovatom in Mirjam Slanovec, ki znata oživiti čarobnost pravljic s pripovedovanjem in hkrati odstreti tančico skrivnostnih sporočil, ki jih nosijo v sebi.

V zimsko-pomladnem obdobju smo poleg uvodnega večera pripravili še naslednje drobtinice resnice iz pravljične potice:

- 16. 2. 2018 ob 18.00: švedsko ljudsko pravljico Juha iz žeblja
- 16. 3. 2018 ob 18.00: italijansko ljudsko pravljico Peteršiljka
- 20. 4. 2018 ob 19.00: portugalsko ljudsko pravljico Zelena ptica
- 18. 5. 2018 ob 19.00: prekmursko ljudsko pravljico Beli in črni kralj