Na vsebino

Preko trideset brezplačnih dogodkov v sklopu letošnjih 8. grajskih dni; med 18. in 20. majem na Ljubljanskem gradu, v počastitev 113. obletnice, odkar je grad v mestni lasti

08. maj 2018

16. maja se spominjamo prelomnega trenutka v zgodovini Ljubljanskega gradu: leta 1905 ga je takratni župan Ivan Hribar v imenu mesta za 60.200 kron odkupil od državnih oblasti in s tem trdnjavo, ki jo je hudo poškodoval velikonočni potres, rešil pred nadaljnjim propadanjem.
Med 18. in 20. majem 2018 bomo v sklopu 8. grajskih dni pripravili preko trideset raznovrstnih brezplačnih dogodkov, primernih za vso družino.
Za dogodke, na katerih je število mest omejeno, bodo brezplačne vstopnice na voljo od 14. maja 2018 do zasedbe prostih mest. Razdelili bomo okoli 1.400 brezplačnih vstopnic.
Letošnja novost, v obliki plačljivega spremljevalnega programa, bo doživljajska kulinarična izkušnja – Usodna gostija.

600pxLjubljanski grad Grajski dnevi

Pestro dogajanje v okviru 8. grajskih dni bo v znamenju dneva odprtih vrat, vodenih ogledov za otroke in odrasle, ustvarjalnih delavnic, gledaliških, glasbenih, plesnih in lutkovnih predstav, razstav, srednjeveškega tabora, viteškega turnirja …

Začenjamo v petek, 18. maja 2018, ko bomo ogled predstave Zmajelovščina, ki je na besedilo Žige X Gombača nastala v lastni produkciji Ljubljanskega gradu, omogočili 500 otrokom iz ljubljanskih vrtcev. Tega dne bodo na sporedu še: vodena ogleda za otroke (ob 16. uri Skrivnostni svet zmajev, ob 17. uri pa Iskanje zmajevega zaklada) ter ob 19. uri pa pravljica za odrasle Beli in črni kralj.

V soboto, 19. maja 2018, pripravljamo vodena ogleda za otroke (ob 10. uri Po poteh cesarja Friderika III. Habsburškega, ob 16. uri pa Pobeg viteza Erazma), ustvarjalni delavnici Od paža do viteza (ob 11. uri) in Zavzemimo trdnjavo! (ob 15. uri) ter plesni predstavi (ob 12. in 14. uri) in delavnico (ob 13.00) na zračnih tkaninah, vrvi in zračnih zankah.
Tega dne bomo premierno predstavili doživljajsko kulinarično izkušnjo – Usodna gostija, ki sodi v okvir spremljevalnega programa Grajskih dni in je plačljiva vsebina. Čas bomo zavrteli v leto 1443 in za grajskimi zidovi pripravili srednjeveško gostijo, na kateri se bo odločalo o podpisu zelo pomembnega dokumenta, ki bo zaznamoval usodo dveh mogočnih plemiških rodbin – Celjskih grofov in Habsburžanov, ki se že nekaj let krvavo spopadata. Svečano grajsko gostijo bosta spremljala srednjeveška glasba v živo in performans z grajskimi animatorji.

V nedeljo, 20. maja, bomo z dnevom odprtih vrat vsem obiskovalcem ponudili brezplačen ogled stalnih razstav Slovenska zgodovina in Lutkovni muzej, Virtualnega gradu in Razglednega stolpa ter začasne razstave Zmaj vseh zmajev. Vse zgodbe in kotičke poznosrednjeveške trdnjave bodo obiskovalci lahko spoznali na brezplačnih vodenih ogledih: po razstavi Zmaj vseh zmajev (ob 10.00 za otroke, ob 13.00, 15.00 in 17.00 za odrasle), ob 11. in 16. uri po Ljubljanskem gradu, ob 12. uri na doživljajskem vodenem ogledu Časovni stroj, ob 14. uri pa na Izza grajskih rešetk.
Med 10. in 18. uro bo v grajskem parku in na dvorišču potekal srednjeveški tabor, na katerem bo sodelovalo več kot sedemdeset nastopajočih. Obiskovalci bodo lahko pobližje spoznali življenje srednjeveških vitezov, se preizkusili v lokostrelstvu, mečevanju, iskanju cekinov ter v drugih srednjeveških spretnostih in veščinah in bili priča sprevodu in poklonu cesarju. Na ogled bosta viteška oprema in orožje, vzdušje srednjega veka pa bodo s svojimi nastopi pričarali še: Red kraljevega orla na viteških turnirjih, KUD Galiarda na plesnih nastopih in delavnicah in Teater Cizamo z glumaškima predstavama. Na taboru se bodo predstavili različni poklici: tiskar bo predstavil tehniko tiskanja, kaligraf veščine lepopisja, Kirada pa bo obiskovalcem brala z dlani. V srednjeveško dogajanje bo vključena tudi kulinarika.
Dopoldansko dogajanje bo ob 11. uri popestrila še predstava lutkovnega gledališča Fru-Fru in gledališča Zapik Svinjski pastir, popoldansko pa ob 16. uri glasbeno-pripovedovalski nastop Zgodovina spalnih navad kralja Matjaža.

Vse prireditve v okviru 8. grajskih dni so brezplačne (z izjemo spremljevalnega programa – Usodna gostija). Za dogodke, pri katerih je število mest omejeno (kar velja za vse vodene oglede, ustvarjalne delavnice, gledališke, glasbene, plesne in lutkovne predstavo, pravljico za odrasle), bodo brezplačne vstopnice na voljo od 14. maja 2018 do zasedbe prostih mest na vseh prodajnih mestih na Ljubljanskem gradu in na spodnji postaji tirne vzpenjače na Krekovem trgu. Razdelili bomo okoli tisoč štiristo brezplačnih vstopnic, vsak posameznik lahko dobi do štiri brezplačne vstopnice. Obiskovalcem priporočamo, da za prihod na prireditve v okviru grajskih dni uporabijo tirno vzpenjačo; v tem času bo znižana enotna cena povratne vozovnice za vzpenjačo. Celoten spored dogodkov je objavljen na spletni strani www.ljubljanskigrad.si in v posebni zloženki.