Na vsebino

Grajska muzika 2018: Aleksandra Ilijevski, Bilbi in Vesna Zornik; Ljubljanski grad, 3. - 5. oktober 2018

18. september 2018

Na četrti Grajski muziki bodo na sporedu trije koncerti zasedb s tremi edinstvenimi vokalistkami.

Brest z Vesno Zornik je popolnoma sveža zasedba odličnih, uveljavljenih glasbenikov z mešanico glasbenih zvrsti, kot so pop, jazz, blues, rock, indie, alter etno in še kaj bi se našlo. Pliš z Aleksando Ilijevski je skupina, ki se je iz dnevne sobe preselila na odre ali, bolje rečeno, gledalce in poslušalce povabila kar k sebi domov. Prefinjeni slalom med različnimi glasbenimi žanri pa je v sedmih letih delovanja postal že skoraj zaščitni znak pevke in ustvarjalke Bilbi, katere pesmi s treh studijskih albumov odlikujeta nezamenljiva melodika in lirika ustvarjalnega tandema Stermecki.

Tridnevni glasbeni festival začenja 3. oktobra zasedba Brest z Vesno Zornik, ki je uglasbila poezijo Kristine Kočan, slovenske pesnice mlajše generacije. Premierno je ploščo z naslovom Paviljon predstavila marca 2017, avtor glasbe pa je kitarist in skladatelj Samo Šalamon. Sicer pa zasedbo Brest sestavljajo izvrstni glasbeniki; ob Vesni Zornik še: kitarist Samo Šalamon (po mnenju revije Guitar Player iz ZDA eden od 10 najboljših kitaristov na svetu), Samo Pečar, električni bas (član zasedb Bro, Siti hlapci ...) in bobnar Bojan Krhlanko (eden izmed najboljših bobnarjev v Sloveniji, član zasedb Laibach, Pero Lovšin Bend, The Stroj ...).

Naslednji dan, 4. oktobra, bo nastopila zasedba Pliš, ki jo ob vokalistki Aleksandri Ilijevski sestavljajo še: Marko Gregorič (kontrabas, kitara), Murat (beatbox) in Tomaž Gajšt (trobenta). Na svojih nastopih znajo pričarajo intimno vzdušje. Poleg avtorskih skladb Roka Vilčnika in Marka Gregoriča izvajajo tudi raznovrstne priredbe na svoj edinstveni, plišasti način. Javnosti so se prvič predstavili s singlom Metulji, ki je bil najbolj predvajana skladba leta 2012, letos pa se lestvic držijo z novim singlom Raj.

Grajsko muziko 2018 pa bo v petek, 5. oktobra, sklenila Bilbi, ki bo na koncertnem večeru na Ljubljanskem gradu razvajala s svojim klasičnim repertoarjem v povsem novih preoblekah ter predstavila tudi skladbe z aktualnega, tretjega studijskega albuma, Šibke točke. Od čutnih, intimnih prepletanj violine in kontrabasa do strastnih, divjih ritmov, začinjenih s premišljeno mero urbanosti in poetike. Ob Bilbi bodo v zasedbi še: Luka Herman Gaiser, kontrabas; Doris Šegula k. g., violina; Gregor Stermecki, klaviature, akustična kitara; Peter Dekleva, klaviature, akustična kitara in Jože Zadravec, bobni.

Grajska muzika se bo v letošnjem letu odvila v Skalni dvorani Ljubljanskega gradu, vsakič ob 21. uri. V prodaji je paket vstopnic za vse tri večere (29 EUR ali 22 EUR študentje, upokojenci, skupine), kakor tudi za posamezni koncertni večer (12 EUR ali 9 EUR študentje, upokojenci, skupine). Cena vstopnice vključuje tudi povratno vozovnico z vzpenjačo.