Na vsebino

Mogočni varuhi preteklosti in Grajsko orožje

09. april 2019

Osrednja tematska razstava v letu 2019 Mogočni varuhi preteklosti – Gradovi na Slovenskem in nova stalna postavitev Grajsko orožje odpirata vrata v prihodnjem tednu.

Gradovi teaser 600x600

Vodilo programov Ljubljanskega gradu v letu 2019 je kulturna dediščina v povezavi z gradovi. Tako bosta od prihodnjega četrtka, 18. aprila, na ogled osrednja tematska razstava tega leta Mogočni varuhi preteklosti – gradovi na Slovenskem v grajskih Kazemateh z raznolikim spremljevalnim programom ter nova stalna postavitev Grajsko orožje v Erazmovem stolpu.

MOGOČNI VARUHI PRETEKLOSTI, tematska razstava

Gradovi že od nekdaj burijo našo domišljijo. S svojo pomembnostjo in veljavo ter z mogočnostjo in trdnostjo nas ponosno opozarjajo na preteklo vlogo varuhov dežel, mest in meja, pa tudi svojih praviloma plemenitih stanovalcev.

Osrednja tematska razstava Ljubljanskega gradu v letu 2019 z bogatim slikovnim gradivom, številnimi maketami in muzejskimi predmeti predstavlja bogato dediščino, ki so nam jo skozi stoletja ohranili slovenski gradovi. V sklopu razstave bo poleg ostalih posebej izpostavljenih pet slovenskih gradov (Ljubljanski grad, Stari grad Celje, Grad Jama v Predjami, Grad Otočec in Grad Bogenšperk) in osebne zgodbe petih osebnosti (Friderik III. Habsburški, Veronika Deseniška, Erazem Jamski, Ivan Lenković in Janez Vajkard Valvasor), ki so povezane z njimi in ki so zaznamovale našo preteklost.
V razstavo so vključeni tudi interaktivni elementi za mlajše obiskovalce, ki jih bo od zanimivosti do zanimivosti vodil grajski kronist – podgana Friderik.
Razstava je posvečena spominu na dr. Ivana Stoparja, umetnostnega zgodovinarja, konservatorja in kastelologa, ki je s svojim večdesetletnim izvirnim in strastnim delom slovensko grajsko dediščino znova približal ljudem.
Soavtor razstave, ki je nastala v produkciji Ljubljanskega gradu, je kastelolog dr. Igor Sapač.

Razstava bo na ogled med 18. aprilom in 17. novembrom 2018 v Kazematah na Ljubljanskem gradu.

Spremljevalni program ob razstavi:

- vodeni ogledi po razstavi za otroke od petega leta dalje z naslovom »Friderik Prvi – pregnana podgana in njena ukana« (po najavi v času trajanja razstave);
- vodeni ogledi po razstavi za odrasle (po najavi v času trajanja razstave);
- strokovna vodena ogleda po razstavi s kastelologom dr. Igorjem Sapačem (5. 6. in 23. 10. ob 18. uri);
- humorna pogovorna večera z Boštjanom Gorencem – Pižamo in njegovimi gosti (17. 10. in 14. 11. ob 18. uri).

GRAJSKO OROŽJE, stalna postavitev

Ljubljanski grad dobiva svojo šesto stalno razstavno postavitev v Erazmovem stolpu, v prostoru nekdanjega Info centra. Srednjeveški grad, zgrajen na strateško izpostavljeni vzpetini nad Ljubljano, je dolga stoletja varoval mesto in pokrajino pod seboj. Za njegovim obzidjem je domovala tudi velika orožarna, v kateri so hranili najrazličnejšo bojno opremo, topove, strelivo in drugo orožje ter potrebščine za obrambo dežele. Od te vojaške opreme so se do danes ohranili le skromni ostanki.
Kakšno je bilo videti orožje, ki so ga v slovenskem prostoru uporabljali ob koncu srednjega veka, bodo obiskovalci od 18. aprila naprej spoznavali na novi stalni postavitvi. Na razstavi bo na ogled štirinajst verodostojno rekonstruiranih primerkov orožja, ki se deli na hladno orožje, orožje na tetivo in ognjeno orožje. Osrednji eksponat razstave pa bo kompleten ploščni oklep.
Tudi ta razstava je nastala v produkciji Ljubljanskega gradu ob strokovnem sodelovanju dr. Tomaža Lazarja.

Razstavi je oblikovala Sanja Jurca Avci s sodelavcem Tomažem Budkovičem, za grafično oblikovanje je poskrbela Dolores Gerbec – vsi so iz zavoda TRANS.