Na vsebino

Živahen utrip nad mestom in pod njim

10. julij 2019

Ljubljanski grad in Hostel Celica v prvi polovici letošnjega leta s približno 10 odstotnim povečanjem števila prepeljanih potnikov, obiskovalcev in nočitev.

IMG 5018 f 32

Na osrednji turistični točki v prestolnici – na Ljubljanskem gradu – so števci prehodov do konca junija zabeležili že več kot petsto tisoč obiskovalcev. Število prepeljanih potnikov s tirno vzpenjačo v prvih šestih mesecih se je povečalo za 10,71 odstotkov glede na enako obdobje lani, število prodanih vstopnic za turistične in kulturne vsebine pa za 9,54 odstotkov.

1. julija 2019 je minilo leto dni od ponovnega odprtja povsem prenovljenega Hostla Celica, katerega upravitelj je v lanskem letu postal Javni zavod Ljubljanski grad. V enem letu smo ustvarili 24.372 nočitev.

Ljubljanski grad je letos v prvih šestih mesecih obiskalo 544.207 ljudi. Glede na podatke iz zadnjih let, ko nas v glavnih poletnih mesecih obišče okoli 400.000 ljudi, si obetamo, da bodo števci prehodov tudi letos jeseni (že sedmo leto zapored) zaznali več kot milijon obiskovalcev letno.
Tirna vzpenjača je v prvih šestih mesecih letošnjega leta prepeljala 231.716 potnikov, kar je 10,71 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Od začetka obratovanja, v letu 2007, je vzpenjača prepeljala skupno 4.166.248 potnikov.

V statistiki prodanih vstopnic smo v prvih šestih mesecih zabeležili 9,54 odstotno rast. 24 odstotkov je bilo domačih, 76 odstotkov pa tujih obiskovalcev. Med tujci je največ obiskovalcev iz Italije, sledijo Velika Britanija, Združene države Amerike, Nemčija, Koreja in Tajvan.

Pred nami je glavna turistična sezona, ko je na Ljubljanskem gradu ob živahnem turističnem utripu na voljo tudi raznovrstna kulturna ponudba, med katero lahko izpostavimo: nedavno odprto retrospektivno razstavo Alana Hranitelja v Stanovski dvorani in Palaciju, osrednjo tematsko razstavo tega leta Mogočni varuhu preteklosti – gradovi na Slovenskem v grajskih Kazemateh, fotografsko razstavo Matjaža Krivica: Litij, gonilna sila 21. stoletja, ki je na ogled v Grajskem drevoredu, razstavo ilustratorke Jelke Reichman Dvanajst slonov v Peterokotnem stolpu, Grajsko bralnico in piskače ob sončnih koncih tedna ter PiknikKoncerta v obrambnem jarku pod grajskim mostom.
Jutri se začenja priljubljeni Film pod zvezdami, ki ga pripravljamo s Kinodvorom; pod zvezdno nebo Grajskega dvorišča, pa se bosta v drugi polovici avgusta zvrstila še tradicionalna festivala Panč in Komedija pod zvezdami.

1. julija je minilo leto dni od ponovnega odprtja prenovljenega Hostla Celica, katerega upravitelj je od lani Javni zavod Ljubljanski grad. Zasedenost postelj je bila v prvi polovici letošnjega leta 70 odstotna. Primerjava z enakim obdobjem lani ni mogoča, saj je bil hostel lani v tem obdobju zaradi prenove zaprt. Glede na razpoložljive podatke iz leta 2017, pa je bila zasedenost v tem letu za 9 odstotkov višja kot v prvi polovici leta 2017. Smo pa v prvem letu po ponovnem odprtju (torej v obdobju 1. julij 2018 – 1. julij 2019) ustvarili 24.372 nočitev. Največ popotnikov prihaja iz Velike Britanije, sledijo Nemčija, Italija, Francija in Združene države Amerika. Hostel Celica je bil v prvi polovici leta deležen še nekaterih novosti, med katerimi lahko izpostavimo: odprtje kuhinje za redna dnevna kosila, kosila in večerje za namestitvene goste; prenovljeno ponudbo zajtrkov; pridobitev certifikata Travellife Gold, ki nas zavezuje k trajnostni usmeritvi hostla.
Tudi v Celici je to poletje na sporedu raznolik kulturno-umetniški program: ob nadaljevanju glasbenega cikla Sozvočja sveta ob torkih zvečer, je tu še ponudba petkovih jazz večerov na letnem vrtu hostla v juliju, avgustu in septembru, kakor tudi otvoritve razstav v galeriji Srečišče.