Na vsebino

Prihajajo 9. grajski dnevi

07. maj 2019

Več kot dvajset brezplačnih dogodkov bo zaznamovalo letošnje 9. grajske dneve; med 17. in 19. majem na Ljubljanskem gradu, v počastitev 114. obletnice, odkar je grad v mestni lasti.

Ljubljanski grad Grajski dnevi BANER Z NAPISOM 600x600 poravnani zastavi

16. maja se spominjamo prelomnega trenutka v zgodovini Ljubljanskega gradu: leta 1905 ga je takratni župan Ivan Hribar v imenu mesta za 60.200 kron odkupil od državnih oblasti in s tem trdnjavo, ki jo je hudo poškodoval velikonočni potres, rešil pred nadaljnjim propadanjem.
Med 17. in 19. majem 2019 bomo v sklopu 9. grajskih dni pripravili več kot dvajset raznovrstnih brezplačnih dogodkov, primernih za vso družino. V sklopu Grajskih dni tudi predstavitev nove grajske pravljice o Frideriku.
Za dogodke, na katerih je število mest omejeno, bodo brezplačne vstopnice na voljo od 13. maja 2019 do zasedbe prostih mest. Razdelili bomo več kot tisoč brezplačnih vstopnic.

Pestro dogajanje v okviru 9. grajskih dni bo v znamenju dneva odprtih vrat, vodenih ogledov za otroke in odrasle, ustvarjalnih delavnic, viteške šole, gledaliških predstav, razstav, srednjeveškega tabora, viteškega turnirja, sekirometa …

Začenjamo v petek, 17. maja 2019, ko bomo ogled predstave Princesa Zala postane žaba omogočili 450 otrokom iz ljubljanskih vrtcev. Tega dne bosta na sporedu še vodena ogleda po razstavi Mogočni varuhi preteklosti – gradovi na Slovenskem; in sicer ob 17. uri za otroke in 18. uri za odrasle.

V soboto, 18. maja 2019, prav tako pripravljamo vodene oglede po razstavi Mogočni varuhi preteklosti – gradovi na Slovenskem (za otroke ob 10. uri, za odrasle pa ob 13. in 17. uri); ob tem pa še vodeni ogled za otroke z naslovom Pobeg Viteza Erazma ob 16. uri; viteško šolo ob 14.30. ter pravljico za odrasle O pastirčku in debeli uši ob 18. uri.
Tega dne bo ob 11. uri v Zmajevem brlogu predstavitev doživela nova grajska pravljica z naslovom Friderik grajska podgana. Friderik je ljubka, dobrodušna podgana, ki je svoje ime dobila po cesarju Frideriku III. Habsburškem, ki je dal postaviti prvo utrdbo na Grajskem griču. Kaj vse je Friderik doživel in si zabeležil skozi stoletja, nam bo v novi grajski pravljici predstavil njen ilustrator Gorazd Vahen.

V nedeljo, 19. maja, bomo z dnevom odprtih vrat vsem obiskovalcem ponudili brezplačen ogled stalnih razstav Slovenska zgodovina in Lutkovni muzej, Virtualnega gradu in Razglednega stolpa ter začasne razstave Mogočni varuhi preteklosti – gradovi na Slovenskem. Vse zgodbe in kotičke poznosrednjeveške trdnjave bodo obiskovalci lahko spoznali na brezplačnih vodenih ogledih: ob 12. in 14. uri na doživljajskem vodenem ogledu Časovni stroj, ob 16. uri na vodenem ogledu Izza grajskih rešetk ter po razstavi Mogočni varuhi preteklosti (ob 11.00 za odrasle in ob 16.00 za otroke).
Med 10. in 18. uro bo v grajskem parku in na dvorišču potekal srednjeveški tabor, na katerem bo sodelovalo več kot sedemdeset nastopajočih. Obiskovalci bodo lahko pobližje spoznali življenje srednjeveških vitezov, se preizkusili v lokostrelstvu, mečevanju, iskanju cekinov, sekirometu ter v drugih srednjeveških spretnostih in veščinah in bili priča sprevodu in poklonu cesarju. Na ogled bosta viteška oprema in orožje, vzdušje srednjega veka pa bodo pričarali tudi glasbeni nastopi, predstavitve različnih poklicev ter kulinarike. Najmlajši bodo lahko svojo ustvarjalnost preko celega dne preizkušali na grajskih delavnicah v Zmajevem brlogu.
Dopoldansko dogajanje bo ob 11. uri popestrila še predstava za otroke Princesa Zala postane Žaba.

Vse prireditve v okviru 9. grajskih dni so brezplačne. Za dogodke, pri katerih je število mest omejeno (kar velja za vse vodene oglede, ustvarjalne delavnice, gledališko predstavo, pravljico za odrasle), bodo brezplačne vstopnice na voljo od 13. maja 2019 do zasedbe prostih mest v vstopnem paviljonu na Ljubljanskem gradu in na spodnji postaji tirne vzpenjače na Krekovem trgu. Razdelili bomo več kot tisoč brezplačnih vstopnic, vsak posameznik lahko dobi do štiri brezplačne vstopnice. Obiskovalcem priporočamo, da za prihod na prireditve v okviru grajskih dni uporabijo tirno vzpenjačo; v tem času bo znižana enotna cena povratne vozovnice za vzpenjačo. Celoten spored dogodkov je objavljen na spletni strani www.ljubljanskigrad.si.