Na vsebino

Ljubljanski grad bo od ponedeljka, 4. maja, ponovno odprt

30. april 2020

Po 51 dneh zaprtja, bo v ponedeljek, 4. maja 2020, svoja vrata znova odprl Ljubljanski grad ter vse njegove stalne muzejske postavitve in grajska trgovina, kakor tudi vrtovi gostinskih lokalov v domeni najemnikov. Vzpenjača še ne obratuje. Prav tako bo od ponedeljka mogoče ob pijači in prigrizkih posedeti na letnem vrtu Hostla Celica, s katerim upravlja Javni zavod Ljubljanski grad.

1200x800pxGrad junij 2019 foto Miha Mally hi res 4

14. marca 2020 je svoja vrata za domače in tuje obiskovalce zaprla najbolj obiskana turistična atrakcija v Sloveniji – Ljubljanski grad, ki ga je v lanskem marcu in aprilu obiskalo nekaj manj kot 200.00 obiskovalcev (183.126); letos pa v prvih trinajstih dneh marca – do zaprtja – le 13.266. Po enainpetdesetih dneh zaprtja bo tako od  ponedeljka, 4. maja, grad ponovno odprt za obiskovalce, in sicer med 10. in 18. uro. Na ogled bodo vse stalne muzejske postavitve (Slovenska zgodovina, Lutkovni muzej, Kaznilnica, Virtualni grad in Grajsko orožje), odprt bo informacijski center in Grajska trgovina Friderik. V vseh razstavnih prostorih bomo skladno z veljavnimi priporočili omejili število obiskovalcev ter poskrbeli za vse potrebne zaščitne ukrepe, obiskovalce pa naprošamo, da bodo v notranje prostore vstopali z masko ali drugo ustrezno zaščitno opremo.

S ponedeljkom bodo z obratovanjem pričeli tudi vrtovi gostinskih lokalov; na gradu bodo to Grajska kavarna ter terasa Grajske vinoteke na Bastiji.

O ponovnem pričetku obratovanja tirne vzpenjače vas obvestimo naknadno.

V času zaprtja gradu smo ostajali v stiku z obiskovalci prek socialnih medijev in jim v branje ponudili marsikatero zanimivost iz grajske zgodovine. Med odzivi smo zasledili, da tudi domačini še ne poznamo vseh grajskih zgodb in legend. Zato želimo obiskovalcem še bolj približati raznoliko in bogato grajsko zgodovino in jim bomo ob nakupu grajske vstopnice za ogled stalnih muzejskih postavitev in Razglednega stolpa podarili še samostojen sprehod po gradu z avdiovodnikom ali aplikacijo Nexto.

V Hostlu Celica, s katerim upravlja Javni zavod Ljubljanski grad, je še nameščeno zdravstveno osebje UKC Ljubljana. S ponedeljkom, 4. maja 2020, pa bo vsak delavnik med 9. in 17. uro ponovno mogoče posedeti na letnem vrtu ob pijači in prigrizkih. Vhod na vrt je ločen od glavnega vhoda, ki pa do nadaljnjega še otaja zaprt. 

Ker se bodo naše dejavnosti, zlasti na področju vodenih ogledov, prireditev ter ostalih dejavnosti, sproščale skladno z vladnimi uredbami, prosimo, da še naprej spremljate naša obvestila na spletnih straneh www.ljubljanskigrad.si in www.hostelcelica.com ter na naših socialnih omrežjih.