Na vsebino

Za devetimi gorami – osrednja tematska razstava na Ljubljanskem gradu odpira svoja vrata

07. julij 2020

V aprilu načrtovana otvoritev letošnje osrednje tematske razstave z naslovom Za devetimi gorami; Slovensko pripovedno izročilo bo naposled odprla vrata obiskovalcem. Razstava bo na ogled v grajskih Kazematah od četrtka, 9. julija 2020, do nedelje, 23. maja 2021.

Osrednja tematska razstava na Ljubljanskem gradu je v letu 2020 posvečena slovenskemu pripovednemu izročilu. Osvetljuje ga korak za korakom: s pomočjo odlomkov iz pravljic, ilustracij, fotografij, razlag, predmetov in malih pravljičnih svetov. Odraslim omogoča, da se poglobijo v način obstajanja pripovednega izročila, otrokom pa, da zlezejo v lonček Mojce Pokrajculje ali se poigrajo s frnikolami povodnega moža. V enih in drugih želi prebuditi željo po dobrih starih zgodbah. Naši predniki so priložnosti za pripovedovanje našli povsod, kjer se je srečalo več ljudi. Zgodbe so jim pomagale, da so se med seboj poslušali in povezovali ter bolje razumeli sebe in druge. To možnost nam ponujajo tudi danes.
Ljudje svoja opažanja in doživljanja že od nekdaj tkemo v zgodbe. Z zgodbami se kratkočasimo, zabavamo, razlagamo, prenašamo izkušnje in modrost, vzgajamo in se odzivamo na družbene spremembe. Slovenci imamo bogato pripovedno izročilo, med našimi predniki je krožilo nešteto pravljic in povedk. Poglejmo, kako so živele in kako živijo danes.

Ljubljanski grad je ob razstavi pripravil tudi raznolik spremljevalni program, ki ga bomo izvajali med septembrom 2020 in majem 2021, torej skozi celoten čas trajanja razstave. Na programu bodo: delavnice za otroke in starše, strokovno vodstvo po razstavi, pogovorni večeri, pripovedovalsko-glasbena predstava … Celoten spremljevalni program najdete na tej povezavi.

Razstava je nastala v produkciji Ljubljanskega gradu, avtorici razstave sta Anja Štefan in Irena Matko Lukan. Razstavo je oblikovala Sanja Jurca Avci s sodelavcem Tomažem Budkovičem iz zavoda TRANS, za grafično oblikovanje je poskrbela Dolores Gerbec. Izbor in obdelava likovnih podob je delo Sanje Janša in Pavleta Učakarja.

Za obiskovalce z grajsko vstopnico je vstop na razstavo prost. Cena vstopnice samo za ogled razstave pa je 6 EUR, oz. 8 EUR z vzpenjačo. Znižane cene vstopnic veljajo za otroke, študente, upokojence in skupine.