Na vsebino

115 let odkar je grad v mestni lasti

13. maj 2020

Počastitev obletnice brez tradicionalnih Grajskih dni, zato pa z dnevoma odprtih vrat ta vikend. V soboto tudi ponovni začetek obratovanja tirne vzpenjače.

1200x800pxLjubljanski grad z dronom september 2019 low res foto arhiv LG 8

16. maja se spominjamo prelomnega trenutka v zgodovini Ljubljanskega gradu: leta 1905 ga je takratni župan Ivan Hribar v imenu mesta za 60.200 kron odkupil od državnih oblasti in s tem trdnjavo, ki jo je hudo poškodoval velikonočni potres (1895), rešil pred nadaljnjim propadanjem.

Ob tem času smo vsako leto pripravili tridnevni program raznovrstnih brezplačnih dogodkov; tako bi letos morali potekati že 10. grajski dnevi, ki pa smo jih zaradi ukrepov v zvezi s preprečitvijo širjenja korona virusa morali odpovedati.

V počastitev obletnice pa bomo ta konec tedna, torej 16. in 17. maja, na široko odprli grajska vrata in brezplačno ponudili vse svoje vsebine, ki so trenutno na ogled (stalne postavitve Virtualni grad, Lutkovni muzej, Slovenska zgodovina, Grajsko orožje in Kaznilnica ter dve priložnostni razstavi – prostorsko postavitev Nine Koželj in slikarsko razstavo Bojana Bense). Brezplačno se bo mogoče povzpeti tudi na Razgledni stolp ali pa raziskovati grajsko zgodovino z avdivodnikom ali mobilno aplikacijo Nexto. Na gradu so odprti še informacijski center in Grajska trgovina Friderik ter gostinska vrtova Grajske kavarne in vinoteke.

V soboto, 16. maja 2020, bo na Ljubljanski grad spet začela voziti tirna vzpenjača. Obratovala bo med 10. in 18. uro, v času, ko je grad trenutno odprt. Za vikend, ki bo v znamenju obletnice gradu, bo veljala enotna znižana cena povratne vozovnice za vzpenjačo, in sicer 3 EUR/osebo.

Obiskovalce prosimo, da v vseh notranjih prostorih, tudi v vzpenjači, upoštevate medsebojno priporočeno varnostno razdaljo, uporabljate masko ali drugo zaščitno opremo, mi pa smo skladno z veljavnimi priporočili omejili število obiskovalcev v notranjih prostorih in potnikov v vzpenjači, zato vas prosimo, da sledite navodilom zaposlenih.

Vabljeni, da tudi letos, čeprav nekoliko drugače, doživite in raziščete bogato grajsko zgodovino, nas obiščete in se skupaj z nami spomnite dneva, ko je grad postal znamenitost in simbol Ljubljane in njenih prebivalcev.