Na vsebino

V grajskem vinogradu dočakali tretjo trgatev

24. september 2020

V letu 2016 smo na južnem pobočju Grajskega griča, v Grajskem vinogradu, zasadili 1050 trsov bele sorte belpin in rdeče sorte rdečegrajc. Ljubljana je tako dobila novo mestno pridobitev, posebnost nekaterih glavnih mest (npr. Pariz, Praga) in si tudi na ta način utrdila naziv iz leta 1987 »mesto trte in vina«. Lanskega septembra smo na Gradu odprli Grajsko vinoteko, ob martinovanju napolnili prvih 340 steklenic kakovostnega belega in rdečega vina letnika 2018 in na ta način lepo zaokrožili grajsko vinsko zgodbo.

Za nami je tretja trgatev, ki smo jo danes dopoldan, zaradi navodil in priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje z namenom preprečevanja širjenja okužbe z virusom covid-19, izpeljali v ožjem krogu sodelavcev Ljubljanskega gradu in strokovnega nosilca – Kmetijskega inštituta Slovenije. Po ocenah dr. Francija Čuša s Kmetijskega inštituta Slovenije sta tako rdeča kot bela sorta grozdja lepo dozoreli, vremenski pogoji za rast so bili v tem letu odlični. Trte so obrodile povprečno 1,0-1,5 kg grozdja na trto, kar je že polna rodnost. Stekleničenje tega pridelka bo v obdobju 2021-2022. Na Kmetijskem inštitutu Slovenije še ocenjujejo, da bo letošnja trgatev dala približno 400 steklenic belpina in 600 steklenic rdečegrajca, ki ju bo mogoče v prihodnje kupiti tudi v Grajski trgovini in okušati v gostinskih lokalih Ljubljanskega gradu.
 
Prihodnjo sredo, 30. septembra 2020, obeležujemo 30 let odkar je mesto Maribor v znak prijateljstva mestu Ljubljana podarilo prvo potomko najstarejše žlahtne trte z Lenta, ki raste na Grajskem dvorišču. Modra kavčina ali žametna črnina je na Grajskem dvorišču tudi letos dobro obrodila; trgatve se nadejamo v prvi polovici oktobra.