Na vsebino

Edinstven pogled na Ljubljanski grad 2011-2021

01. april 2021

Danes Javni zavod Ljubljanski grad praznuje deseti rojstni dan, ki ga zaradi novih vladnih ukrepov za zajezitev širjenja virusa covid-19 sicer ne moremo praznovati skupaj z našimi obiskovalci, saj so grajska vrata od danes naprej ponovno zaprta.

Minulo desetletno obdobje je sicer kratek čas v luči, da se Ljubljanski grad ponosno dviga nad mestom že več kot petsto let, vendar pomembno in ponosni smo na prehojeno pot in rezultate, ki niso ostali neopaženi. V desetih letih smo obnovili nekaj več kot 14.000 m² površin, kar pomeni, da je grad skoraj v celoti obnovljen; pripravili nekaj manj kot 2.200 lastnih kulturnih dogodkov; prepeljali več kot 3,6 milijona potnikov s tirno vzpenjačo; prodali več kot 5,1 milijona vstopnic; ustvarili več kot 20.000 omemb Ljubljanskega gradu in njegovih vsebin v domačih in tujih medijih; samo za filmske večere na prostem postavili nekaj manj kot 114.000 stolov; dnevno vzdržujemo okoli 50.000 m² zunanjih in notranjih površin na gradu in v Hostlu Celica v katerem v običajnih sezonah biva skoraj 15.000 gostov, ki ustvarijo približno 25.000 nočitev; iz začetnih 26 sodelavcev se je ekipa povečala na zdajšnjih 66 (skupaj s Hostlom Celica); iz začetnih dobrih dveh milijonov letnega proračuna smo »zrasli« na več kot sedem v letu 2019, ko je bila za nami najuspešnejša sezona v vseh desetih letih.

To je le nekaj glavnih poudarkov iz almanaha z naslovom Edinstven pogled na Ljubljanski grad 2011–2021, ki smo ga izdali ob tej priložnosti. Almanah prikazuje ključne rezultate posameznega leta delovanja in raznoliko paleto dejavnosti, s katero se ukvarja zavod, delo posameznikov in ekip v okviru desetih oddelkov Javnega zavoda Ljubljanski grad in Hostla Celica, kakor tudi zanimive zgodbe, povezane z gradom, ki so nam jih ob deseti obletnici zaupali naši »zunanji« sodelavci, na tak ali drugačen način povezani z gradom.

Vsebino našega almanaha je mogoče »prelistati« na naši spletni strani. Vse do konca leta bomo obeleževali desetletnico tudi na naših socialnih omrežjih, pripravili smo pestre vsebine, in mesečne nagradne igre s privlačnimi nagradami.

»Nova realnost«, ki nas je doletela marca lani, ko je zastal praktično ves svet, je povsem ohromila našo dejavnost, po drugi strani pa jo postavila pred nove izzive. V drugo desetletje delovanja Javnega zavoda Ljubljanski grad stopamo optimistično, saj se zavedamo, da smo v zadnjih desetih letih prav usmerili naša prizadevanja in da bomo na zgrajeni osnovi lahko delali in se razvijali tudi v prihodnje, za kar gre največja zahvala naši ustanoviteljici – Mestni občini Ljubljana.

Nestrpno čakamo dan, ko bomo naše obiskovalce od blizu in daleč ponovno lahko pozdravili na gradu, Grajskem griču, kulturno-umetniških in turističnih vsebinah, razvajali njihove brbončice v grajskih gostinskih lokalih, jih na vrh griča popeljali s tirno vzpenjačo, razveselili v naši trgovini Friderik …

Praznujmo skupaj, čeprav trenutno narazen.

Dodatne informacije: Janja Rozman, vodja odnosov z javnostmi, Ljubljanski grad, tel.: 01/306 42 15, e-pošta: janja.rozman@ljubljanskigrad.si