Na vsebino

V Grajskem vinogradu dočakali četrto trgatev

21. september 2021

Po tem, ko so sodelavci Kmetijskega inštituta Slovenije v preteklem tednu ustekleničili 1.350 steklenic kakovostnega grajskega vina belpin in rdečegrajc letnika 2020, kar pomeni že dober kg grozdja po trsu in kaže na polno rodnost trte, smo danes skupaj s sodelavci, Kmetijskim inštitutom Slovenije in pokrovitelji trt izvedli četrto trgatev v Grajskem vinogradu.

Kozarec grajskega vina z Grajskim vinogradom v ozadju.

V letu 2016 smo na južnem pobočju Grajskega griča, v Grajskem vinogradu, zasadili 1050 trsov bele sorte belpin (chardonay) in rdeče sorte rdečegrajc (zweigelt). Ljubljana je tako dobila novo mestno pridobitev, posebnost nekaterih glavnih mest (npr. Pariz, Praga) in si tudi na ta način utrdila naziv iz leta 1987 »mesto trte in vina«. Ljubljanski grad z Grajskim vinogradom, potomko najstarejše trte na svetu z mariborskega Lenta, ki raste na Grajskem dvorišču, z Grajsko vinoteko Strelec in z lastno polnitvijo vina iz Grajskega vinograda lepo zaokrožuje grajsko vinsko zgodbo.

Po tem, ko so sodelavci Kmetijskega inštituta Slovenije v preteklem tednu ustekleničili 1.350 steklenic kakovostnega grajskega vina belpin in rdečegrajc letnika 2020, kar pomeni že dober kg grozdja po trsu in kaže na polno rodnost trte, smo danes skupaj s sodelavci, Kmetijskim inštitutom Slovenije in pokrovitelji trt izvedli četrto trgatev v Grajskem vinogradu. Po ocenah dr. Francija Čuša, strokovnega nosilca projekta sta tako rdeča kot bela sorta grozdja deležni posledic pomladne pozebe. Predvsem poletni vremenski pogoji pa so bili za rast v vinogradu ugodni. Količinsko bo pridelka nekoliko manj kot v preteklem letu; trte so  tako obrodile povprečno 1 kg grozdja na trto. Na podlagi meritev  si lahko obetamo še en kakovosten letnik z ustreznimi vsebnosti sladkorja in kislin v moštu.

Grajsko vino letnika 2020 bo okoli martinovega na voljo v Grajski trgovini; okušati pa ga bo mogoče tudi v gostinskih lokalih Ljubljanskega gradu.

V kolikor potrebujete dodatne informacije smo vam na voljo.


Dodatne informacije: Janja Rozman, vodja odnosov z javnostmi, Ljubljanski grad, tel.: 01/306 42 15, e-pošta: janja.rozman@ljubljanskigrad.si