Na vsebino

Grajski december vabi k prazničnim doživetjem nad mestom

05. december 2022
1200x800pxGrajski december 2019 foto Miha Mally hi res 5

Najlepši pogled na praznično okrašeno prestolnico se ponuja z vrha mesta. Ljubljanskemu gradu, odetemu v decembrske barve, praznični utrip dajejo raznovrstni dogodki, jaslice, božična sveta maša ter grajski praznični sejem na dvorišču.

Praznično
Praznične luči, 130 okrašenih smrek Zelenega drevesa s čimer pomagamo ohranjati naravo, saj bodo smreke po zaključku sejma znova rasle v zemlji, izbrana ponudba pijač, toplih napitkov, majhnih kulinaričnih dobrot in Friderikova praznična linija izdelkov, vabi k obisku grajskega prazničnega sejma, ki ga lahko doživite vse do 8. januarja 2023, vsak dan med 12. in 19. uro.  
V Grajski kapeli sv. Jurija bodo do 2. februarja 2023 na ogled lesene jaslične skulpture v naravni velikosti. Jaslice so delo avtorja Mira Rismonda. Na sveti večer, 24. decembra ob 22.00, bo v kapeli božična sveta maša, ki jo bo vodil msgr. Franci Trstenjak, z glasbo pa jo bodo obogatili pevci Komornega zbora Megaron.

Za otroke
Priljubljena lutkovna predstava za otroke o najslavnejšem prebivalcu gradu – Frideriku, grajski podgani bo na sporedu decembrski soboti, 10. in 17. decembra, ob 17.00 ter nedelji, 11. in 18. decembra, ob 10.30. Ob koncu posamezne predstave bo otroke pozdravil tudi dedek Mraz.
Posebno pripovedovalsko-glasbeno doživetje za družine bo zagotovo tudi Pravljični sprehod po gradu z Ireno Cerar in Zvezdano Novaković. Pridružite se nam 20. decembra ob 18. uri.

Dobrodelno
Širi ljubezen s punčkami iz cunj – je naslov dobrodelne razstave Unicef-ovega projekta Punčke iz cunj. Ročno izdelane punčke iz cunj so delo slovenskih prostovoljk in lahko lepo darilo za vas ali vaše najdražje. Z donacijo v višini 20 EUR, kolikor stane celjenje enega otroka proti šestim nalezljivim boleznim v državah v razvoju, prejmete čudovito punčko, rešite otroško življenje, razveselite izdelovalko in koga osrečite. Odprtje razstave v Peterokotnem stolpu Ljubljanskega gradu bo v četrtek, 15. decembra, ob 18. uri; na ogled pa vse do 29. decembra 2022, vsak dan med 10. in 19. uro.

Junaki 3. nadstropja so otroci, ki se ali so se zdravili na hemato-onkološkem oddelku v 3. nadstropju Pediatrične klinike v Ljubljani. To so otroci z rakom. Da jim vsaj malo polepšamo praznične dni, jim bomo na Ljubljanskem gradu 18. decembra omogočili ogled lutkovne predstave Friderik, grajska podgana z obiskom dedka Mraza.

Še več grajskih doživetij …
Poleg prazničnih doživetij Ljubljanski grad tudi v decembru, vsak petek zvečer vabi v Jazz Club Ljubljanski grad, v katerem bodo do konca meseca nastopili še Blaž Mencinger, zasedba Fank Fact, Žan Hauptman in zasedba Cherry Wine – Amy Winehouse tribute band. Med sprehodom po gradu se lahko ustavite v razstavnem prostoru galerije »S«, ki vabi k ogledu fotografske razstave Spektakel: Redke in osupljive fotografije, ki smo jo pripravili v sodelovanju z National Geographicom Slovenija; do 11. decembra je v Peterokotnem stolpu na ogled razstava ilustracij knjige Kokošji rod pisatelja Josipa Ribičiča, delo slikarke Ejti Štih; ali pa spoznavate grajsko zgodovino na raznovrstnih grajskih doživetjih.   

Nova vizualna podoba Grajskega decembra
Pri snovanju podobe Grajskega decembra je oblikovalka Damjana Sušnik izhajala iz ilustracije Ljubljanskega gradu, delo slikarke in ilustratorke Mateje Gornik. Motiv Ljubljanskega gradu je nastal po predlogi različnih fotografij in je risan v realističnem stilu. Tehnika risanja v kombinaciji svinčnika in tuša pa daje ilustraciji še dodaten pridih »nostalgičnosti«, ki pa se v podobi grajskega decembra še dodatno izpostavi z umestitvijo ilustracije v praznično podobo s steklenim okraskom.