Na vsebino

Peta trgatev v Grajskem vinogradu

27. september 2022
Grozdje pred prvo trgatvijo september 2018 foto Miha Mally 3

V letu 2016 smo na južnem pobočju Grajskega griča, v Grajskem vinogradu, zasadili 1050 trsov bele sorte belpin (chardonnay) in rdeče sorte rdečegrajc (zweigelt). Ljubljana je tako dobila novo mestno pridobitev, posebnost nekaterih glavnih mest (npr. Pariz, Praga) in si tudi na ta način utrdila naziv iz leta 1987 »mesto trte in vina«. Ljubljanski grad z Grajskim vinogradom, potomko najstarejše trte na svetu z mariborskega Lenta, ki raste na Grajskem dvorišču, z Grajsko vinoteko in z lastno polnitvijo vina iz Grajskega vinograda lepo zaokrožuje grajsko vinsko zgodbo.

V ponedeljek, 19. septembra 2022, smo bili deležni pete trgatve v Grajskem vinogradu. Strokovni nosilec, ki skozi celo leto skrbi za Grajski vinograd je Kmetijski inštitut Slovenije pod vodstvom predstojnika Oddelka za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo dr. Francija Čuša, za urejenost vinograda  poskrbijo sodelavci Ljubljanskega gradu. Po oceni strokovnega nosilca je tako belo kot rdeče grozdje lepo dozorelo, na podlagi meritev si lahko obetamo še en kakovosten letnik z ustrezno vsebnostjo sladkorja in kislin v moštu. Vremenske razmere so bile v tem letu ugodne, pričakujemo polno rodnost, kar pomeni dober kilogram grozdja na trto ter kasneje, v letu 2023, ustekleničenje približno 600 steklenic posamezne sorte.

Nekaj manj bomo v jesenskem obdobju ustekleničili Grajskega vina letnika 2021, kar je posledica spomladanske pozebe v lanskem letu. Po kakovosti bo vino letnika 2021 dober letnik, ki bo okoli martinovega na voljo v Grajski trgovini, okušati ga bo mogoče tudi v gostinskih lokalih Ljubljanskega gradu ter naših kulinaričnih produktih.