Na vsebino

Javni zavod Ljubljanski grad v preteklem letu in vpogled v 2024

18. januar 2024
Ljubljanski grad z dronom september 2019 low res foto arhiv LG 17

OSREDNJO LJUBLJANSKO TURISTIČNO TOČKO – LJUBLJANSKI GRAD JE LETA 2023 OBISKALO NEKAJ MANJ KOT 1.200.000 OBISKOVALCEV, TIRNA VZPENJAČA JE PREPELJALA NEKAJ VEČ KOT 540.000 POTNIKOV, SKOZI CELO LETO SE JE V GRAJSKIH PROSTORIH ODVILO 331 DOGODKOV IN 432 POROČNIH OBREDOV, ZASEDENOST V HOSTLU CELICA JE BILA V OSREDNJIH POLETNIH MESECIH 92-ODSTOTNA. V DRUGI POLOVICI LETA SMO POSTALI UPRAVITELJI DVEH STUDIEV V OBJEKTU NA STOLBI, KI STA DO KONCA LETA USTVARILA 369 NOČITEV. TO JE GLAVNA BERA TURISTIČNE IN KULTURNO-UMETNIŠKE PONUDBE JAVNEGA ZAVODA LJUBLJANSKI GRAD V MINULEM LETU.

Števci prehodov na Ljubljanskem gradu so lani zabeležili 1.190.229 obiskovalcev, kar je skoraj 200.000 več kot leto prej; tirna vzpenjača je opravila 64.100 voženj in prepeljala 543.449 potnikov, kar je dobrih 26 odstotkov več kot v letu 2022. V grajskih prostorih smo izvedli 331 dogodkov, 432 poročnih obredov in še 983 vodenih ogledov. Med drugim smo v začetku leta obnovili streho nad poročnima dvoranama ter stopnice, ki vodijo na Razgledno teraso, v sredini leta uredili dva studia v nadstropju objekta Na Stolbi ter začeli z namestitveno dejavnostjo, ob koncu leta pa dokončali še obnovo dvorane Kazemate ter ureditev parkirnih površin v Grajskem parku. Tujim obiskovalcem smo z dodanimi jezikovnimi različicami približali doživljajski igri grajski pobeg ter Friderik in lov na zaporniško številko, vsem obiskovalcem pa ponudili nov družinski vodnik Friderik in grajska skrivnost ter slikanico Friderik, zmaj, cesarica in legionar. V Grajskem vinogradu smo imeli šesto trgatev in napolnili nove steklenice grajskega vina, prvič tudi tropinovec iz grajskega belpina. Za prenovo in revitalizacijo Ljubljanskega gradu v letih 1969–2023 je skupina arhitektov prejela nagrado glavnega mesta. Javnosti smo predstavili nov video oglas in celostno oglaševalsko akcijo En grad, mnogo doživetij ter skozi vse leto povečevali aktivnost na družbenih omrežjih.
Hostel Celica, ki je od leta 2018 v upravljanju Javnega zavoda Ljubljanski grad, je v preteklem letu praznoval 20-letnico delovanja. Od aprila naprej smo beležili 80-odstotno zasedenost ležišč, v glavnih poletnih mesecih pa povprečno 92-odstotno. Med letom smo tam izvedli 120 kulturno-umetniških dogodkov.
Friderik in Eleonora smo poimenovali nova studia v nadstropju objekta Na Stolbi (v pritličju so upravni prostori zavoda Ljubljanski grad). Nova studia, ki smo ju po dokončni ureditvi prevzeli v upravljanje in sta od sredine lanskega leta naprej v uporabi, ponujata štirizvezdično namestitev.  

Direktorica Javnega zavoda Ljubljanski grad Mateja Avbelj Valentan je izrazila zadovoljstvo nad rastočim obiskom ter ob tem poudarila: »Pred nami je odprtje še zadnjega prenovljenega prostora – Kazemat, kar ponuja nove možnosti za izvajanje kulturnih programov in drugih dogodkov. Pred nami pa so nove, nujno potrebne sanacije in vzdrževalna dela. Med izvajanjem posameznih del bodo morali biti naši obiskovalce včasih nekoliko strpni. V kratkem bomo začeli redni posebni pregled vzpenjače, ki začasno ne bo obratovala; začasno bo zaprt Virtualni grad, ker ga bomo prenovili; zaradi sanacije bomo začasno zaprli tudi vstopni most … Le na ta način bomo lahko ponudili nove vsebine in programe ter zagotavljali varen obisk osrednje turistične točke. O vsem bomo javnost sproti obveščali.«
V nadaljevanju predstavljamo povzetke rezultatov minulega leta skupaj z delom kratkoročnih načrtov.

Turizem 2023 v številkah
Števci prehodov so zabeležili 1.190.229 obiskovalcev (v letu 2022 1.004.349 obiskovalcev). Tirna vzpenjača je opravila 64.100 voženj in prepeljala 543.449 potnikov (v letu 2022 428.892 potnikov); od začetka obratovanja pa skupno že 5.736.875 potnikov.

V strukturi obiskovalcev se je še povečal delež tujih obiskovalcev, ki zdaj znaša dobrih 76 odstotkov. V statistiki prodanih turističnih vstopnic lahko opazimo, da so med tujci prevladovali obiskovalci iz Italije, Nemčije, Združenih držav Amerike, Velike Britanije, Hrvaške, Francije, Španije, Nizozemske in Avstrije.

Kultura in industrija srečanj 2023 v številkah
Na kulturno-umetniškem področju – v okviru glasbenega, likovno-galerijskega, izobraževalnega, uprizoritvenega, filmskega programa ter tradicionalnih dogodkov – smo lani izvedli 184 dogodkov. Izpostaviti velja: Jazz Club Ljubljanski grad in šest let njegovega uspešnega delovanja s pogosto razprodanimi petkovimi koncertnimi večeri; odmevno osrednjo poletno fotografsko razstavo Jadrana Laziča, ki si jo je v dveh mesecih ogledalo nekaj več kot 35.000 obiskovalcev; Film pod zvezdami, ki ga pripravljamo skupaj s Kinodvorom; raznolike programe za otroke –  dogodki, vodenja in delavnice zanje večinoma temeljijo na lastni produkciji in zgodbah, povezanih z gradom (premierno smo izvedli novo lutkovno predstavo Friderik čaka Zimo; grajska podgana in grajski kronist Friderik je tudi glavni lik novega družinskega vodnika ter nove slikanice, ki smo ju lani izdali).
V okviru segmenta industrija srečanj smo grajske prostore za različne protokolarne in družabne dogodke oddali za 147 prireditev. Lani se je v grajskih prostorih torej odvilo skupno 331 dogodkov, ob tem pa še 432 poročnih obredov.
Skupno se je torej na gradu v letu 2023 odvilo 763 dogodkov kulturno-umetniškega programa, družabnih in protokolarnih dogodkov drugih organizatorjev ter porok. Če k temu prištejemo še 983 izvedenih vodenih ogledov, to priča o živahnem utripu na Ljubljanskem gradu skozi vse leto.

Na področju investicij smo dokončali obnovo Kazemat, nove večnamenske dvorane, ki jo odpiramo 25. januarja 2024. S tem se zaključujeta prenova in revitalizacija Ljubljanskega gradu, za kar je skupina arhitektov – Majda Kregar, Miha Kerin in Edo Ravnikar ml. – ob mestnem prazniku prejela nagrado glavnega mesta. V začetku leta 2023 smo obnovili streho nad poročnima dvoranama ter sanirali in razširili stopnice, ki vodijo na Razgledno teraso. Ob koncu leta smo sanirali parkirne površine v Grajskem parku in uredili plačljivi sistem parkiranja. Ureditev dveh studiev v objektu Na Stolbi sredi leta pa za zavod pomeni izvajanje namestitvene dejavnosti še na novi lokaciji; leta 2018 smo namreč v upravljanje prevzeli Hostel Celica.

Izbrani Grajski užitki
Razvijamo in nadgrajujemo blagovno znamko, povezano z grajsko kulinariko in vinsko zgodbo. Tako smo leta 2023 izvedli šesto trgatev v Grajskem vinogradu, iz pridelka bo letos napolnjenih približno 1200 steklenic belpina in rdečegrajca. Približno toliko steklenic smo napolnili tudi letnika 2022, ki ga stroka ocenjuje kot najboljši letnik doslej. Grajsko vino je na voljo v grajski trgovini Friderik, okušati ga je mogoče na doživljajskem vodenem ogledu Kulinarični časovni stroj, v grajskih gostinskih lokalih ali na dnevu odprtih vrat, s katerim obeležujemo zasaditev te mestne posebnosti na zelenem griču nad mestom. Lani smo prvič napolnili tudi stekleničke tropinovca, ki je nastal iz tropin grajskega belpina.

Najprestižnejšo nagrado na področju kulinarike sta tudi lani prejela restavracija Strelec na Ljubljanskem gradu in njen chef Igor Jagodic, kar Ljubljanskemu gradu prinaša še večji sloves o prepoznavnosti izvrstnih kulinaričnih doživetij, ki jih ponujajo grajski gostinci.

Javni zavod Ljubljanski grad v letu 2024

Kulturno-umetniški program bo v letu 2024 zajemal vsa umetniška področja; na likovno-galerijskem programu velja izpostaviti osrednjo poletno razstavo Jake Ivančiča o lepotah slovenske krajine; uvodno razstavo v prenovljenih Kazematah bo pripravil nagrajenec Prešernovega sklada Silvan Omerzu; z razstavami se bomo poklonili 100. obletnici rojstva Marjana Cigliča in 350. obletnici smrti Johna Miltona. Glasbeni program predstavlja sedma sezona Jazz Cluba, Ljubljanski grad pa bo znova eno izmed prizorišč festivala Ment. Na izobraževalnem področju je (poleg stalnih vsebin) novost cikel Uporniki skozi čas, s čimer bomo obeležili 50 let, odkar je bila na Grajskem griču ob 500. obletnici kmečkih uporov na Slovenskem postavljena bronasta skulptura upornikov s kmečkim orodjem – delo kiparja Stojana Batiča. V okviru festivalskega dogajanja bomo priredili 13. grajske dneve in Grajski december, v okviru uprizoritvenega programa pa novo lutkovno predstavo za otroke v produkciji našega zavoda. Med najbolj obiskanimi in priljubljenimi poletnimi dogodki na prostem bo tudi letos zagotovo Film pod zvezdami – letni kino (v sodelovanju s Kinodvorom).

Na področju izvajanja turistične dejavnosti bo osrednja novost, ki bo pričakala obiskovalce, vsebinsko in tehnično posodobljen Virtualni grad (v marcu 2024). Domačim in tujim obiskovalcem bomo v tem letu ponudili nov produkt, povezan z grajsko vinsko zgodbo ter zgodovino gradu. V poletnih mesecih bomo znova postavili  bralnico v zelenem okolju gradu. Tudi v prihodnje bomo svoje dejavnosti usmerjali v predstavitve gradu ter njegove ponudbe na tujih trgih. Kot imetniki certifikatov zeleni ključ in Slovenia green attraction bomo nadaljevali dejavnosti na področju trajnostnega turizma.

Na področju investicij in investicijskega vzdrževanja bomo konec februarja –  v skladu z zakonodajo – izvedli redni posebni pregled vzpenjače, ki zajema: revizijska dela na kabini in podvozju ter posodobitev krmiljenja naprave in komunikacijskih omar. V tem času vzpenjača ne bo obratovala; za vožnjo na grad bo zagotovljen nadomestni prevoz z avtobusom.
Poleg tega se nam v letu 2024 obetata sanacija vstopnega mostu in oživitev obrambnega jarka (za investicijo smo del sredstev pridobili na podlagi uspešne prijave na Javni razpis za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport RS).

Uspešno turistično leto tudi za Hostel Celica
Hostel Celica, ki je od leta 2018 v upravljanju Javnega zavoda Ljubljanski grad, je v preteklem letu beležil 20-letnico delovanja. Od aprila naprej smo ugotovili 80-odstotno zasedenost ležišč, v glavnih poletnih mesecih pa povprečno 92-odstotno. Največ gostov je bilo iz Nemčije, Velike Britanije, Združenih držav Amerike, Francije, Italije in Nizozemske.

V Hostlu Celica smo leta 2023 izvedli 120 programskih dogodkov s področij glasbe, likovne umetnosti ter izobraževalnih in družabnih programov. Glasbene dogodke smo izvajali v koprodukciji s KUD Sestava, cikel poletnih koncertov Celica špila pa je nastal v naši lastni produkciji. Ob tem smo izvedli tudi 18 vodenih ogledov po hostlu za tuje in domače šolske skupine.
Tudi v letu 2024 želimo nadaljevati s kvalitetno ponudbo prenočišč za popotnike od blizu in daleč, z obstoječo gostinsko ponudbo ter s pestrim kulturnim programom, ki bo namenjen tako domači publiki kot tujim obiskovalcem.

Nova studia Na Stolbi ponujata nove možnosti namestitvene dejavnosti
Javni zavod Ljubljanski grad je sredi leta dobil v upravljanje studia Na Stolbi, ki v zelenem okolju Grajskega griča ponujata štirizvezdično namestitev. V prvih nekaj mesecih od odprtja se je v dveh dvoposteljnih studiih zvrstilo 139 gostov iz 25 različnih držav, ki so skupaj ustvarili 369 nočitev; v povprečju so bivali 2,8 noči. Prevladovali so gostje iz Velike Britanije, Avstrije, Nizozemske, Slovenije, Italije in Združenih držav Amerike.

Poslovni rezultat zavoda
Javni zavod Ljubljanski grad pričakuje, da bo poslovni rezultat leta 2023 pozitiven. Ustanoviteljica – Mestna občina Ljubljana javnemu zavodu zagotavlja del sredstev za: pokrivanje programskih stroškov, plače in materialne stroške; razliko pa zavod pokriva iz lastnih sredstev. Ustanoviteljica prav tako zagotavlja sredstva za večino investicij. Ocenjujemo, da bomo imeli za leto 2023 presežek prihodkov nad odhodki. Natančnejši podatki o poslovanju zavoda bodo znani ob zaključnem računu.
____________________________________________________________________________________________
Dodatne informacije: Janja Rozman, vodja odnosov z javnostmi, Ljubljanski grad, tel.: 01/306 42 15, e-pošta: janja.rozman@ljubljanskigrad.si