Na vsebino

»Slovenija: Simfonija razgledov« je naslov razstave mojstra pokrajinske fotografije Jake Ivančiča, ki to poletje razstavlja v osrednjih dvoranah Ljubljanskega gradu.

18. junij 2024

Med 28. junijem in 1. septembrom 2024 bo domačim, in v poletnih mesecih številnim tujim obiskovalcem, v Palaciju in Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu na ogled triindvajset izjemnih posnetkov z vseh koncev Slovenije, ki jih je v svoj objektiv ujel fotograf Jaka Ivančič. Razstava je nastala v sodelovanju z National Geographicom Slovenije. Otvoritev razstave bo v četrtek, 27. junija 2024, ob 19. uri v Palaciju.

Ljubljanski grad že nekaj let zapored v osrednjih poletnih mesecih v Stanovski dvorani in Palaciju gosti fotografske razstave. Letošnja ponuja priložnost, da se poleg domačih, tudi številni tuji obiskovalci osrednje turistične točke v mestu – Ljubljanskega gradu – seznanijo z lepotami Slovenije, kot je npr. fotografija zasneženega Blejskega jezera s sončnim vzhodom v daljavi.

Kustos razstave, naš mednarodno uveljavljeni fotograf Arne Hodalič pravi, da je fotografiranje pokrajine za fotografa ena najtežjih nalog. Zanj je potrebnega veliko, pravzaprav ogromno časa, saj so pokrajinske fotografije odvisne predvsem od svetlobe, vremenskih razmer v trenutku fotografiranja, letnega časa, pa tudi od kraja, s katerega je fotografija posneta, in še marsičesa, kar se včasih zgodi, včasih pa tudi ne. A Jaka Ivančič je mojster prav tega … Biti ob pravem času na pravem kraju. Ko vidimo njegove fotografije, se pogosto vprašamo: »Le kako mu je to uspelo?« Da se zloži toliko neznank, kot jih potrebujemo za izvrstno pokrajinsko fotografijo, mora fotograf imeti veliko sreče, obenem pa neskončno veliko potrpežljivosti, predanosti, nadarjenosti, znanja in navsezadnje tudi časa ter energije, ki ju je pripravljen vložiti včasih v eno samo fotografijo. Vse te elemente vsebujejo Ivančičeve fotografije, ki si jih bo mogoče ogledati v Palaciju in Stanovski dvorani Ljubljanskega gradu.


Vljudno vabljeni tudi vi na otvoritev razstave, ki bo v četrtek, 27. junija 2024, ob 19. uri v Palaciju. Na razstavi bo prisoten tudi avtor, ki vam bo na voljo za kakšno izjavo.