Na vsebino

Tirna vzpenjača ponovno na svojih tirih, odprt tudi tehnično in vsebinsko prenovljen Virtualni grad

19. marec 2024

Danes 19. marca, ob koncu rednega pregleda in remonta, ponovno obratuje tirna vzpenjača, obenem pa naznanjamo tudi tehnično in vsebinsko prenovo Virtualnega gradu.

1400x780pxVirtualni grad 2 9

Po remontu znova obratuje tirna vzpenjača
Skladno z zakonodajo je bil na tirni vzpenjači opravljen redni pregled (tovrstni je na šest let), ki zajema: revizijska dela na kabini in podvozju ter posodobitev krmiljenja naprave in komunikacijskih omar. Dela so potekala skladno s terminskim planom. Vzpenjača je ponovno pripravljena na varen in udoben prevoz obiskovalcev na vrh Grajskega griča.

Virtualni grad v sodobni obliki
V sklopu obnovitvenih del v marcu prenovljen tudi Virtualni grad, ki je za obiskovalce v posodobljeni verziji na voljo od 14. marca 2024 naprej.

Tehnična in vsebinska posodobitev omogočata obiskovalcem bolj poglobljeno spoznavanje zgodovine Ljubljanskega gradu skozi inovativno uporabo sodobne tehnologije. S poudarkom na interaktivnosti in multimedijskih učinkih, bo Virtualni grad navdušil obiskovalce vseh starosti. Celovito izkušnjo zaokrožujejo zvočni elementi, ki obogatijo vizualno predstavo, svetlobni učinki, ki poudarijo ključne trenutke grajskih zgodb, in haptični odzivi, ki omogočajo občutenje zgodbe prek posebnih učinkov. Uporaba stereoskopske projekcije doda globino in omogoča občutek, da smo prav zares tam – v daljni ali nekoliko bližnji grajski preteklosti.

Osnovna dvanajstminutna projekcija je na voljo v slovenskem angleškem, nemškem, italijanskem, hrvaškem, ruskem, francoskem, španskem, portugalskem, nizozemskem, madžarskem, kitajskem, japonskem in korejskem jeziku. Prav tako je na voljo tudi krajša, šest minutna verzija projekcije, ki je vsebinsko  prilagojena za otroke starosti od 6 do 12 let. S to obliko se bo še dodatno obogatila izkušnja mlajših obiskovalcev. Za vsebinsko prenovo je poskrbelo interaktivno produkcijsko podjetje Art Rebel 9, za inovativne rešitve oziroma tehnično izvedbo pa podjetje TSE.

Virtualni grad s posodobitvijo prinaša novo dimenzijo doživetja zgodovine od njegovega arhitekturnega razvoja in arheoloških spoznanj vse od prazgodovine do današnjih dni.

Dodatne informacije: Janja Rozman, vodja odnosov z javnostmi, Ljubljanski grad, tel.: 01/306 42 15, e-pošta: janja.rozman@ljubljanskigrad.si