Na vsebino

"Grajski se predstavijo"

10. marec 2014


Ob lanskih Grajskih dnevih v maju smo pozvali nekdanje stanovalce Ljubljanskega gradu in njihove sorodnike, naj nam s  svojimi zgodbami, fotografijami in anekdotami v čim večji meri pomagajo osvetliti pomembno poglavje v zgodovini Ljubljanskega gradu.

Na Gradu so namreč v prvi polovici 20. stoletja  stanovali številni Ljubljančani, saj je mesto reševalo stanovanjsko stisko tako, da je Grad delno preuredilo v stanovanjski objekt. Leta 1962 je imel več kot 500 stanovalcev, v letih 1963 in 1964, nekaj let pred začetkom obnove, se je z Gradu odselilo še zadnjih 219 stanovalcev.  

Dvajset nekdanjih stanovalcev se je odzvalo našemu vabilu, katerih zanimive pripovedi so zbrali študenti Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani pod mentorskim vodstvom doc. dr. Mateje Habinc. Osnovne skupne točke bo na večeru, ki smo ga poimenovali »Grajski se predstavijo«,  podala študentka Neža Hvale, ki na to temo na omenjenem oddelku pripravlja diplomsko nalogo.

Na srečanje, ki bo v četrtek, 20. marca 2014, ob 18. uri v Palaciju smo povabili tudi nekdanje stanovalce, ki so s svojimi spomini sodelovali pri raziskavi.

Če vas zanima, kje so se še pred nedavnim igrali najmlajši grajski stanovalci, kako so pričakali turiste, v kakšnih razmerah so bivali ipd., se nam pridružite tudi vi, spoštovani predstavniki medijev. Veseli bomo, če boste lahko o dogodku obvestili tudi širšo javnost, saj je večer odprt za javnost, vstop je prost.