Na vsebino

Konec tedna po »grajsko«

14. julij 2014

Knjižnica pod krošnjami, piskači, srednjeveški tabor, junaki Časovnega stroja, zmajček Franci … in še kaj vsak poletni konec tedna zaznamuje grajski utrip.

Knjižnica pod krošnjami, piskači, srednjeveški tabor, junaki Časovnega stroja, zmajček Franci … in še kaj vsak poletni konec tedna zaznamuje grajski utrip.

Priložene fotografije zgovorno pričajo, kako prijetno in živahno je na Ljubljanskem gradu v poletnih mesecih ob koncih tedna, ko nas obišče tudi največ obiskovalcev. Tudi to soboto in nedeljo smo se na Grad lahko odpravili po kateri izmed pešpoti, številni turisti pa se najraje odločijo kar za vzpenjačo. K posedanju in listanju v senci grajskih kostanjev vabi knjižnica pod krošnjami, ki jo v nedeljo popestri še bralna glasba v živo; grajski piskači nam z Razglednega stolpa zadonijo vsako soboto ob 11.30; grajski zmajček Franci in gospodična se z otroki rada poigrata družabno igro zmajskograjski hip-hop; to soboto so se najmlajši lahko udeležili tudi pravljično-ustvarjalnega srečanja; ob nedeljah pa se grajski park spremeni v živahen srednjeveški tabor. Na raziskovanje bogate grajske zgodovine se lahko odpravite samostojno in pri tem obiščete stalne postavitve (Virtualni grad, Slovenska zgodovina in Kaznilnica) ali pa se udeležite atraktivnega vodenega ogleda Časovni stroj, kjer vas v preteklost popelje šest kostumiranih karakterjev in grajski vodnik. Ob potepanju po Gradu in njegovi okolici se je vredno ustaviti na treh razstavah, ki so to poletje na ogled (National Geographic – 50 najboljših fotografij, Lojze Spacal: Matrica – grafika – slika, Urbana Ljubljana), se prepustiti grajskemu kulinaričnemu razvajanju, za spominek z Gradu pa si kupiti nadvse zanimiv in poučen stripovski hip-hop po zmajskograjski zgodovini z naslovom Dan, ko je izginil Ljubljanski grad.

Če niste utegnili ta konec tedna, vas ta družba pričakuje vse do konca poletja. Vabljeni, da nas obiščete.