Na vsebino

5. grajski dnevi ter novi družinski vodnik po Ljubljanskem gradu in grajska torta »Stolp«

18. maj 2015

Končali so se Grajski dnevi, ki so ta konec tedna ponudili dvajset brezplačnih dogodkov in na Ljubljanski grad privabili skoraj 16.000 obiskovalcev.

Med 15. in 17. majem smo pripravili različne prireditve v spomin na pomemben dan v zgodovini Ljubljanskega gradu. 16. maja leta 1905 je namreč tedanji ljubljanski župan Ivan Hribar od državnih oblasti odkupil Ljubljanski grad, ki je tako prešel v mestno last. V soboto, 110 let pozneje, smo ta dan počastili z dogodkom »Na kavo in torto z županom Ivanom Hribarjem« in točno opoldne slavnostno zarezali v novo grajsko torto »Stolp«. Pripravili so jo slaščičarski mojstri iz Lolite Kaval Group in bo poslej v ponudbi Grajske kavarne.

Ljubljanski grad je poslal bogatejši tudi za novi družinski vodnik, ki je delo pisatelja Žige X Gombača in ilustratorja Ivana Mitrevskega. Avtorja sta popeljala prvo skupino otrok po učni poti iz vodnika, na kateri je treba slediti devetim točkam in se preizkusiti v simpatičnih ugankah in nalogah, kar vse je potrebno za članstvo v spoštovani Zmajski druščini.

Najmlajši so se lahko ta konec tedna udeležili tudi lutkovnih in pripovedovalsko-glasbenih predstav, raziskovalnih vodenih ogledov in delavnic, se zabavali na srednjeveškem taboru in navduševali nad druženjem z grajskim zmajčkom Francijem … Odrasli pa so lahko obiskali številne vodene oglede, predavanja, si ogledali novi razstavi Magični srednji vek in Barbarstvo muk ali pa preprosto raziskovali dogajanje na Ljubljanskem gradu, saj vstopnine na nedeljskem dnevu odprtih vrat ni bilo.

Obiskovalci ste nam izkazali veliko podpro. Napolnili ste vse prireditve, za katere smo razdelili skoraj 1200 vstopnic , od petka do nedelje, ko so potekali letošnji Grajski dnevi, pa je Ljubljanski grad obiskalo nekaj manj kot 16.000 ljudi. Hvala vsem za obisk! Se vidimo na 6. grajskih dnevih prihodnje leto!