Na vsebino

Grajska trta je pripravljena na novo rodno leto

05. april 2016

Včeraj smo na Ljubljanskem gradu – skupaj z Mestno občino Ljubljana in Vinskim konventom sv. Urbana v Ljubljani – opravili pomladni rez potomke mariborske trte z Lenta, ki velja za najstarejšo žlahtno trto na svetu.

Kakšna vinska je dobrota, ne kaže grozdja le sladkota; kdor želi imeti dobro vino, trto naj obreže prav na fino! Tako pravi pesem anonimnega ljudskega pesnika o prvem pomembnem vinogradnikovem vsakoletnem opravilu. Tudi ljubljanski mestni, grajski trti vsako leto namenjamo to pomembno skrb. Tako je bilo tudi včeraj, ko so ob strokovni pomoči dr. Julija Nemaniča, skrbnika grajske trte, prve rozge na grajski trti porezali: ljubljanski podžupan Dejan Crnek, direktorica Ljubljanskega gradu Mateja Avbelj Valentan in pretor Vinskega konventa sv. Urbana Edi Berk.

Ob grajski trti se znova srečamo v jeseni – na tradicionalni grajski trgatvi! Še pred tem pa bomo na pobočju grajskega griča zasadili grajski vinograd. Tako tudi Ljubljana v »zelenem« letu dobiva mestno posebnost, kot jo imajo nekatera druga evropska mesta (npr. Praga, Paris …).