Na vsebino

Odkrijte »Malokdaj videno«

09. junij 2016

Na odkrivanje malokdaj videnih čudes sveta se lahko od danes naprej odpravite na fotografski razstavi, ki smo jo sinoči otvorili v galeriji »S«.

600px160608 Malokdaj videno NG 002

»Razstava Malokdaj videno je še posebej dragocena, saj na ogled ponudi stvari, ki so daleč od vsakdanjih in ustaljenih. Pod pokroviteljstvom National Geographica je v zadnjih skoraj 130 letih, odkar revija obstaja in je ena od vodilnih fotografskih revij vseh časov, nastala nepredstavljiva količina kakovostnih fotografij. Ob razstavljenih fotografijah nam zares zastane dih in upravičeno se vprašamo: »Kako je to sploh mogoče?« Takrat se tega morebiti niti ne zavemo, a zagotovo je s tem izpolnjeno temeljno poslanstvo fotografije: pokazati nekaj res posebnega in malokdaj videnega, nekaj, česar razen fotografa ne bi videl nihče drug,« je ob odprtju razstave povedal njen kustos Arne Hodalič.

Ljubljanski grad že tradicionalno sodeluje z National Geographicom Slovenija in tudi tokratna razstava je nastala v skupnem sodelovanju, kot del dogodkov povezanih z nazivom Ljubljana, zelena prestolnica Evrope 2016 in kot del praznovanja 10. letnice izhajanja slovenske izdaje te revije.

Med osemintridesetimi razstavljenimi fotografijami je tudi delo slovenskega fotografa in lovca na tornade Marka Korošca: v Julesburgu v Koloradu je maja 2013 v objektiv ujel supercelični nevihtni oblak in zmagal na natečaju revije National Geographic Traveler v konkurenci 18.000 fotografij.

Kustos razstave Arne Hodalič bo obiskovalce 14. junija ob 17. uri vodil po razstavi. Sicer pa se na odkrivanje malokdaj videnih čudes sveta lahko odpravite tudi sami vsak dan med 9. in 21. uro vse tja do 18. septembra 2016.