Na vsebino

Martinovo – praznik letine

14. november 2016

Na tradicionalnem mestnem martinovanju smo dobili novih pet stekleničk Grajske žametovke letnik 2015 ter v prijetnem razpoloženju nazdravili največjemu jesenskemu prazniku.

Potomka najstarejše trte na svetu z mariborskega Lenta, ki od leta 1990 raste na Ljubljanskem gradu, je tudi lani obrodila nekaj grozdov. Tako smo ob letošnjem martinovanju dobili pet stekleničk Grajske žametovke letnika 2015. Vsebino le-teh je predstavil dr. Franci Čuš s Kmetijskega inštituta Slovenije, ki je ob martinovanju prevzel tudi strokovno skrbništvo nad grajsko trto, za katero je vsa leta vzorno skrbel dr. Julij Nemanič. Direktorica Ljubljanskega gradu Mateja Avbelj Valentan je v svojem pozdravnem nagovoru izpostavila pomen pridobitve grajskega vinograda v letu, ko se naša prestolnica ponaša z nazivom zelena prestolnica Evrope 2016. Prof. Janez Bogataj je izpostavil pomen praznovanja matinovega na slovenskem. V okviru uradnega dela pa je Častivredni vinski konvent sv. Urbana Ljubljana podelil »Urbanov kozarec« arhitektu, rednemu profesorju, mestnemu arhitektu in podžupanu Mestne občine Ljubljana Janezu Koželju.

Ob martinovih dobrotah, ki jih je pripravila Hiša kulinarike Jezeršek, smo poskusili tudi konventni vini za leto 2016, ki prihajata iz vinske kleti Vinakoper, k prijetnemu razpoloženju pa je prispevala tudi glasbena skupina Jamm.