Na vsebino

Vizualna matematika na ogled

08. september 2016

Sinoči smo v »jamsko okolje« Zgornjega lapidarija in kletnega nivoja Peterokotnega stolpa na ogled postavili zanimivo razstavo z naslovom Paleolitski OpArt.

600px160907 Slavik Jablan Paleolitski OpArt 017foto.nada.zgank

Op Art je umetnostno zgodovinski slog, s katerim označujemo optično umetnost, ki je nastala ob koncu 50-ih in začetku 60-let prejšnjega stoletja. Op art dela so abstraktna. Slike se pred našimi očmi optično premikajo, vibrirajo, utripajo, se ukrivljajo in premeščajo. Razstava vas bo popeljala skozi geometrijske vzorce, ki jih človeštvo spozna že v paleolitiku in neolitiku na različnih predmetih (posode, zapestnice, skulpture, oblačila) in znova odkrije z op artom v 20. stoletju.

Avtor razstavljenih del, ki smo jih sinoči postavili na ogled, je matematik in umetnik prof. dr. Slavik Jablan. Razstavo je v navzočnosti kustosov: Lidije Đikanović, Boruta Korošca in Mateje Budin odprla predstavnica veleposlaništva Republike Srbije v Ljubljani, Milica Pavlović. 

Vabljeni k samostojnemu raziskovanju in ustvarjanju vzorcev paleolitskega op arta in labirintov; na Ljubljanskem gradu vsa pričakujemo do 30. septembra 2016, vsak dan med 9. in 21. uro, vstop je prost.