Na vsebino

Luther in slovenski protestanti

06. april 2017

Sinoči je minister za kulturo Republike Slovenije Anton Peršak odprl razstavi, ki ju na Ljubljanskem gradu na ogled postavljamo v sklopu obeleževanja 500. obletnice začetka reformacije.

Jezik in knjiga sta rdeča nit dogodkov, ki ju v okviru projekta Luther in slovenski protestanti, z različni partnerji, pripravljamo na Ljubljanskem gradu. Interaktivni razstavi Raz-stavljena usta v Hribarjevi dvorani, ki na osnovi osmih besed (usta, kruh, roka, prah, knjiga, delo, čas, človek) z umetniškimi instalacijami predstavlja Luthrovo jezikovno udejstvovanje ter V pomladi slovenskega knjižnega jezika v Peterokotnem stolpu, ki predstavlja povezavo med prelomnim reformacijskim gibanjem na Nemškem (Luther) in nastankom slovenskega knjižnega jezika in književnosti, bosta javnosti na ogled do 11. junija 2017.

V sklopu projekta pripravljamo še cikel predavanj z naslovom Pomen knjige v času, delavnice tiska s cehovskim mojstrom za šolske skupine in družine ter elektroakustično izkušnjo SWR Experimentalstudia iz Freiburga.

Verjamemo, da bodo projekti med obiskovalci naleteli na zanimanje in še nekoliko bolj osvetlili obdobje, v katerem smo tudi Slovenci dobili svoj knjižni jezik.