Na vsebino

V prvi polovici leta 2017 že več kot pol milijona obiskovalcev Ljubljanskega gradu

13. julij 2017

Na osrednji turistični točki v prestolnici – na Ljubljanskem gradu – so števci prehodov v prvi polovici leta zabeležili 560.795 obiskovalcev, kar je 73.074 več kot v enakem obdobju lani.

S tirno vzpenjačo smo prepeljali 191.853 potnikov, to je 32,52 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Pred nami je glavna turistična sezona, ko je na Ljubljanskem gradu ob živahnem turističnem utripu na voljo tudi raznovrstna kulturna ponudba.

Ljubljanski grad je letos v prvih šestih mesecih obiskalo več kot pol milijona ljudi, natančneje 560.795, kar je 73.074 obiskovalcev več kot v enakem obdobju lani. Glede na podatke iz zadnjih let, ko nas v glavnih poletnih mesecih obišče več kot 400.000 ljudi, si obetamo, da bodo števci prehodov tudi letos (že peto leto zapored) zaznali več kot milijon obiskovalcev letno. Tudi število prepeljanih potnikov s tirno vzpenjačo, ki je decembra lani beležila desetletnico delovanja in v maju letos prepeljala že trimilijontega potnika, se povečuje. V prvih šestih mesecih letošnjega leta smo zabeležili 32,52-odstotno povečanje števila potnikov glede na leto prej: do konca junija smo jih prepeljali 191.853.

Med obiskovalci, ki jih zajamemo v statistiki prodanih turističnih vstopnic, smo v prvi polovici leta 2017 zabeležili 36 odstotkov domačih in 64 odstotkov tujih obiskovalcev. Med tujci je največ obiskovalcev iz Italije, sledijo Velika Britanija, Nemčija, Združene države Amerike, Hrvaška in Koreja.

Pred nami je glavna turistična sezona, ko se lahko domači in tuji obiskovalci odpravijo raziskovat bogato zgodovino Ljubljanskega gradu, ki ponuja veliko zanimivosti in različnih dogodkov.

Več pa na povezavi sporočila za javnost.