Na vsebino

Plečnik nad mestom

20. junij 2017

Plečnik je bil v očeh svojih učencev zelo cenjen in spoštovan učitelj. Svojim učencem je večkrat govoril, naj iščejo v vsem človeškem delu le pravo, resnično in vzvišeno lepoto.

Zelo zanimiva pa je anekdota, ki jo je njegov učenec Vinko Lenarčič opisal v svojih spominih, v kateri lepo opiše, kakšen je bil Plečnikov odnos do moderne arhitekture: Nekega popoldneva, ko se je Plečnik po kosilu vračal nazaj v šolo, so mu njegovi učenci namenoma na mizo postavili knjigo o funkcionalizmu. Zelo dobro so namreč vedeli, da njihov učitelj ni naklonjen moderni smeri konstruktivne arhitekture brez dekoracij ter da še posebno neodobravanje čuti do francoskega arhitekta Le Corbusiera, vendar so kljub temu želeli videti njegovo reakcijo ter ga s pomočjo zvijače spodbuditi k pogovoru o moderni arhitekturi. Njihov učitelj Plečnik pa jih je, ko je zagledal knjigo na svoji mizi, le ostro zatrl: »Kar zna Corbusier, znam tudi jaz, kar znam jaz Corbusier ne zna! Moderni skeleti, preluknjani zaboji, obloženi z marmornatimi ploščami, to v mojih očeh ni in ne more biti arhitektura, ker brez oblikovanja in proporcioniranja konstrukcije arhitekture ni!«

Vas zanima, kako pa današnji učenci doživljajo arhitekturno dediščino velikega mojstra? V počastitev spomina na Plečnika bomo v sredo, 21. 6. ob 10.30, v Razglednem stolpu, otvorili razstavo Plečnik v otroških očeh, ki so jih izdelali učenci iz osnovne šole Jožeta Moškriča. Učenci so po navdihu Plečnikove arhitekture ustvarili zanimive in raznolike izdelke v različnih likovnih tehnikah, preko katerih lahko doživimo Plečnikovo delo skozi otroške oči.

Vse ki bi si želeli izvedeti več o mojstrovih vizijah in uresničenih načrtih za Ljubljanski grad, pa vljudno vabimo, da se nam pridružite na strokovnem vodenem ogledu po razstavi Plečnik nad mestom s kustosinjo razstave Ano Porok, ki ga bomo organizirali v četrtek, 22. 6. ob 18.00.