Na vsebino

Plečnik nad mestom

22. maj 2017

Na vzpetini nedaleč od Gradu je za potrebe njegove obrambe že leta 1496 stal t.i. stolp Padav, ki ga je v drugi polovici 16. stoletja z grajskim poslopjem povezovalo obzidje. Obzidje je potekalo ob trasi današnjega drevoreda. Stolp znotraj obzidja Šanc je bil veliki meščanski stražni stolp s pripadajočo meščansko bastijo.

Nekdanja meščanska bastija ali tako imenovane Šance so še danes delno zavite v skrivnost. Zelo malo namreč  vemo o tem, kaj se je v preteklosti dogajalo in kdo je živel na bastiji, saj je dokumentacija precej skopa, območje pa je arheološko slabo raziskano.

Iz dokumentov je razvidno, da so bile Šance v tako slabem stanju, da so bile nujno potrebne prenove. Prva prenova je potekala že med leti 1930 in 1932, dve leti kasneje, leta 1934, pa so pričeli z njihovo prenovo po Plečnikovih načrtih. Ta je srednjeveško stavbno gmoto dinamiziral z različnimi preboji, stopnicami, klančinami in mostički, povezal njene višinske nivoje ter sprehajalcu ponudil različna scenska doživetja.

Ureditev Šanc je mojstrovo edino izvedeno večje delo na Grajskem griču, s sprehajališči in razglednimi terasami ter dodatnimi ozelenitvami, vendar pa to ni bil edini načrt, ki ga je pripravil za Grad in Grajski grič.

Več o njegovih uresničenih in neuresničenih vizijah za Grad in Grajski pa boste lahko izvedeli na razstavi Plečnik nad mestom, ki jo bomo odprli v sredo, 24. 5. 2017, in bo na ogled vse do 1. 10. 2017. Ob razstavi smo pripravili tudi pester in zanimiv spremljevalni program, o katerem si lahko več preberete na naši spletni strani.