Na vsebino

Grajska trgovina Friderik

07. december 2018

Odprli smo vrata novega informacijskega centra in Grajske trgovine, ki smo jo poimenovali po najstarejšem prebivalcu gradu – Frideriku.

600pxFriderik + napis WHT BG

Nahaja se pod Grajsko kavarno, tik za vhodom na grad. V skladu z nekajletnim trendom rasti števila obiskovalcev smo v prenovljenem prostoru dobili sodoben prodajno-informacijski center, ki na enem mestu ponuja obiskovalcem vse informacije, omogoča izdajanje avdiovodnikov, igralnih listov za igro grajski pobeg; v tem prostoru je tudi nova Grajska trgovina z izdelki lastne blagovne znamke, ki smo jo poimenovali Friderik.

Ljubljanski grad – prizorišče dogajanja skozi stoletja mestne zgodovine – nima le ene zgodbe, v vsem tem času se jih je nabralo kar nekaj. Tako smo pri snovanju svoje blagovne znamke »naleteli« na grajskega kronista, ki se že več kot petsto let smuka po gradu. To je Friderik, ljubka, dobrodušna podgana, poimenovana po cesarju Frideriku III. Habsburškem, ki je ustanovil ljubljansko škofijo in postavil utrdbo na Grajskem griču. Naš Friderik je bil en izmed prvih prebivalcev Ljubljanskega gradu. Najraje je bival v Erazmovem stolpu, v katerem je bila ječa, namenjena neposlušnim plemičem. Bil je njihov zaupnik, z njim so delili svoje zgodbe. Ker je bil spreten in hiter, se je lahko neopazno gibal po gradu in oprezal iz temnih kotov. S tem si je zagotovil dober vpogled v dogajanje in sčasoma postal grajski kronist. Po petstotih letih Friderik še vedno prebiva na Ljubljanskem gradu. Skrbno beleži vse dogodke … Tako dandanes njegove zgodbe iz minulih časov navdihujejo obiskovalce.
Friderika bodo obiskovalci poslej našli tudi na številnih izdelkih v Grajski trgovini, med linijami izdelkov: dom, otroci, hrana in pijača, tiskani materiali, kozmetika, nakit, drobna darila …

Vodilo pri obnovi prostora je bilo zagotavljanje prezentacije grajskega okolja, funkcionalnost in dobro počutje obiskovalcev. Prostor je bil obnovljen skladno s splošnimi smernicami Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Prostor je bil pred prenovo brez strojnih instalacij (vodovod, prezračevanje, ogrevanje, hlajenje) in brez elektro instalacij. V prenovljenem prostoru pa je zagotovljeno ogrevanje, hlajenje in prezračevanje. Poudarek je na energetsko učinkoviti rabi energije. Investitor prenove je bila ustanoviteljica Javnega zavoda Ljubljanski grad – Mestna občina Ljubljana.