Na vsebino

Zmajev brlog - nova pridobitev na Ljubljanskem gradu

07. december 2018

Podžupanja Mestne občine Ljubljana Tjaša Ficko in direktorica gradu Mateja Avbelj Valentan sta danes - ob navzočnosti skupine otrok iz vrtca Mojca - odprli prostor, namenjen raznolikim ustvarjalnim in izobraževalnim pedagoškim programom, imenovan Zmajev brlog.

V Zmajevem brlogu so se v svoji domišljiji in ustvarjalnosti prvi preizkusili otroci iz vrtca Mojca, ko so odkrivali skrivnostni svet zmajev. Sicer pa prenovljeni prostor pod Grajsko kavarno omogoča celostno izvedbo programov za otroke, kot so počitniški programi, Šola zmajeslovja … pa tudi praznovanja tematskih rojstnih dni in več kot dvajsetih različnih pedagoških programov za zaključene vrtčevske in šolske skupine, ki jih tej ciljni skupini ponuja Ljubljanski grad. To je dobrodošla novost, saj se bodo vsi tovrstni programi odslej lahko odvijali v enem prostoru, ki bo namenjen samo otrokom.

Vodilo pri obnovi prostora je bilo zagotavljanje prezentacije grajskega okolja, funkcionalnost in dobro počutje obiskovalcev. Prostor je obnovljen skladno s splošnimi smernicami Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Prostor je bil pred prenovo brez strojnih instalacij (vodovod, prezračevanje, ogrevanje, hlajenje) in brez elektro instalacij. V prenovljenem prostoru pa so zdaj zagotovljeni ogrevanje, hlajenje in prezračevanje. Poudarek je na energetsko učinkoviti rabi energije. Investitor prenove je bila ustanoviteljica Javnega zavoda Ljubljanski grad – Mestna občina Ljubljana.