Na vsebino

Vlog profesorja zmajeslovja

17. januar 2018

Ker smo leto 2018 na Ljubljanskem gradu posvetili zmaju, se je profesor zmajeslovja odločil, da se bo redno javljal vedoželjnim zmajeslovcem s svojim vlogom.

Zmaji so profesorju zmajeslovja naročili, da obišče zmajev grad v mestu zmajev in prične širiti glas o njih in njihovih zgodbah. Prosili so ga, da med čim več ljudi razširi glas o zanimivih vsebinah povezanih z zmaji, ki jih je z njihovo pomočjo pripravil za vse generacije zmajeslovcev.

Čeprav nihče ne ve, od kod so zmaji in kako dolgo so že del našega sveta, nekaj zagotovo drži: na svetu so že veliko dlje kot mogočen Ljubljanski grad. Morda so celo starejši od samega Grajskega griča … Po vsem svetu so z zmaji povezane različne zgodbe in legende, ki še dandanes burijo človeško domišljijo. Ponekod veljajo za strašne in uničujoče pošasti, drugod slovijo kot mogočni varuhi zakladov, največjih skrivnosti sveta in modrosti življenja. V Evropi – in pri tem tudi Slovenija ni izjema – imajo zmaji predvsem negativno konotacijo. Le kdo ne pozna zgodbe o pogumnem vitezu, ki se v hudem boju spopade s krvoločnim zmajem, in tako odreši mesto pred nepridipravom?! Eno izmed takšnih mogočnih zverin naj bi na Grajskem griču porazil pogumni vitez Jurij. Odtlej in še dandanes – tako pravi izročilo – ta strašni zmaj trdno spi pod grajsko kapelico, ki so jo meščani zgradili in posvetili v čast pogumnemu junaku. Pa vendar je zmaj hkrati simbol naše prestolnice, njegova zgodba pa je tesno prepletena tudi z grajskimi zidovi. Kaj torej v resnici simbolizira?

Skrivnosti magičnega zmaja vam bo odkrival profesor zmajeslovja. Prvi vlog je izdal ravno na svetovni dan zmajev, 16. 1. 2018. Ostali sledijo kmalu...