Na vsebino

Nagrada Lutkovnemu muzeju

19. november 2018

Lutkovni muzej, skupni projekt gradu in Lutkovnega gledališča Ljubljana, je prejel posebno nagrado žirije v kategoriji najboljši otroški muzej leta 2018

V Valleti na Malti, na letni konferenci Mreže evropskih muzejskih organizacij, so podelili nagrado najboljšemu otrokom prijaznemu muzeju imenovano Otroci v muzejih, ki jo podeljujeta Evropska muzejska akademija in Mednarodno združenje otroških muzejev za izvirnost in odličnost približevanja kulturne dediščine otrokom. Podeljeni sta bili dve nagradi, glavna je šla v Singapur, oddelku za izobraževanje na področju umetnosti Narodne galerije, posebna nagrada žirije pa ljubljanskemu Lutkovnemu muzeju. V ožji izbor za nagrado je bilo sicer uvrščenih 12 muzejev iz Avstralije, Danske, Nemčije, Italije, Nizozemske, Švice, Velike Britanije, Slovenije in Singapura.

Lutkovni muzej je bil ustanovljen leta 2015 pod okriljem Lutkovnega gledališča Ljubljana in Ljubljanskega gradu. Gre za večplasten projekt, ki je poleg razstave slovenskih lutk na Ljubljanskem gradu, vzpostavil tudi sistemsko skrb za področje slovenske lutkovne dediščine. Vzpostavitev muzeja je financirala Mestna občina Ljubljana s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj in Ministrstva za kulturo. Mestna občina Ljubljana sofinancira tudi delovanje muzeja.