Na vsebino

Razstava idejnih osnutkov spomenika za Prekmurski trg v Ljubljani

09. julij 2019

V spodnjem nivoju Peterokotnega stolpa je na ogled razstava idejnih osnutkov za spomenik ob 100. obletnici priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki bo postavljen na Prekmurskem trgu v Ljubljani.

600pxIMG 20190709 120424668 edited

Razstavo sta odprla dr. Robert Inkof, direktor Galerije Murska Sobota in prof. dr. Janez Koželj, podžupan Mestne občine Ljubljana.

Izmed dvanajstih prejetih predlogov za spomenik, ki jih najdete na razstavi, je bil izbran predlog akademskega kiparja Zorana Srdića Janežiča. Strokovna komisija je prispele predloge ocenila na osnovi izvirnosti likovne rešitve, skladnosti rešitve z zasnovo trga, izpovednosti oblikovnega koncepta, jasnosti sporočila, trajnosti spomenika – priporočen kamen ali bron, komunikativnosti ter izvedljivosti v predvidenem roku. Na natečaju so sodelovali še: Matjaž Počivavšek, dr. Primož Pugelj, dr. Marjan Drev, Vasja Ulrih, Nika Oblak & Primož Novak, Rok Bogataj, Veljko Zejak, Paola Korošec, Damijan Kracina, Jurij Dobrila in Boštjan Drinovec v sodelovanju s Špelo Kuhar, Robertom Potokarjem in Mino Gutović

Razstava je na ogled do 28. 7. 2019. Vabljeni k ogledu, vstop je prost.