Današnji dan je na gradu potekal v znamenju prvega in najpomembnejšega pomladnega dela vinogradnikov.

V torek smo pomlad pozdravili z gregorjevim in napočil je čas, ko so se pričela pomladna opravila tudi na območju Grajskega vinograda. Rez vinske trte spada med prva zimsko-pomladna ročna dela v naših vinogradih in je za vinogradnika strokovno tudi najbolj zahtevno opravilo. Z rezjo uravnavamo rodnost in obremenitev vinske trte, kar odločilno vpliva na kvaliteto grozdja in vina, ki ga želimo pridelati.

In tudi Grajski vinograd pri tem ni izjema. Že od zgodnjih jutranjih ur so se v vinogradu mudili sodelavci Kmetijskega inštituta Slovenije, ki so pod strokovnim vodstvom dr. Francija Čuša opravili delo na 1050 trsih v Grajskem vinogradu. Po njegovih besedah so trte normalno preživele zimsko obdobje, les olesenelih mladik je lepo dozorel, kar je za vinogradnika skoraj tako pomembno kot jesenska dozorelost grozdja. Tako, da se lahko nadejamo ustreznega nadaljnjega razvoja trt in nove trgatve v jeseni.

Nazaj na seznam