Na vsebino

Alanu Hranitelju nagrada za življenjsko delo

20. november 2019

Društvo oblikovalcev Slovenije namenja priznanje za življenjsko delo Alanu Hranitelju, "izrazito samosvojemu avtorju, ki se v gledališču že tri desetletja poigrava na številne načine ter vedno znova preseneča s svojim perfekcionizmom in svežino rešitev".

600pxweb190704 Vzporedni svetovi Alana Hranitelja by.nada.zgank.038

"Njegova dela so predstave same zase, kljub dejstvu, da naj bi le dopolnjevala odrske uprizoritve. Z letošnjo samostojno razstavo na Ljubljanskem gradu, na kateri je ustvaril popolnoma nov prikaz svojih kostumov, pa je presegel najodličnejše umetniške dogodke zadnjih let," preberemo v utemeljitvi.

Naj spomnimo: med 5. julijem in 8. septembrom 2019 ste si lahko v Palaciju in Stanovski dvorani ogledali retrospektivno razstavo Vzporedni svetovi Alana Hranitelja, ki je bila postavljena ob avtorjevi 33-letnici delovanja. Razstava je bila razdeljena na tri dele. V prvem delu razstave je bil predstavljen izbor kostumov za gledališče, opere in balet, ki so nastali med letoma 2006 in 2019. V drugem delu pod naslovom Počivaj v miru je bilo zbranih sedem figur, ki sicer naseljujejo »nevidne« svetove podzavesti, sanj, domišljije in mitologije. Tretji del razstave pa je bil pogled v Omaro norega klobučarja – pogled v neskončno barviti svet oblačenja, za katerega ni nujno, da ostane zaprt v knjigi Lewisa Carrolla.