Na vsebino

Na zdravje sv. Martinu

11. november 2019

Grajsko martinovanje 2019 je bilo minuli konec tedna prav posebno, saj smo prvič lahko poskusili vino iz Grajskega vinograda.

e

Na Ljubljanskem gradu smo bili letos prav v posebnem pričakovanju zaključka vsakoletne vinske zgodbe. Na Grajskem martinovanju smo dobili prve steklenice belega in rdečega vina iz Grajskega vinograda, letnik 2018; v tem letu smo bili namreč deležni prve trgatve. Zbrani gostje tega večera so bili prvi, ki so lahko poskusili belipina ali rdečegrajca, ki ju predstavljamo pod blagovno znamko »Izbrani grajski užitki«. In si bili enotni: žlahtna kapljica iz Grajskega vinograda je res nekaj posebnega; ob poudarku na kakovosti, za katero skrbi strokovni nosilec Kmetijski inštitut Slovenije, bo lepo dopolnila vinsko zgodbo Grajskega vinograda, potomke najstarejše trte z Lenta, ki raste na Grajskem dvorišču ter nove Grajske vinoteke. Ponudba, ki se pritiče glavni turistični točki prestolnice in države.

Direktorica Javnega zavoda Ljubljanski grad je prve steklenice grajskega vina predala: v imenu Mestne občine Ljubljana podžupanu Dejanu Crneku, direktorju Kmetijskega inštituta Slovenije Andreju Simončiču, pretorju vinskega konventa sv. Urbana v Ljubljani Ediju Berku ter predstavnikoma največjih pokrovitelje trt, ki so bili prisotni tega večera; v imenu podjetja Eles Miranu Marinčku, v imenu podjetja Liberty International pa Boštjanu Horjaku.

V prijetnem razpoloženju, za katerega so poskrbeli gostje in zasedba Kranjci, in ob martinovih dobrotah Hiše kulinarike Jezeršek, smo tako nazdravili največjemu jesenskemu prazniku.