Na vsebino

Na pragu jeseni milijonti obiskovalec gradu v tem letu

12. september 2019

Števci prehodov so v tem jutru zaznali milijontega obiskovalca v letošnjem letu.

2014.11.14 Milijonti obiskovalec grad FB

V letu 2016 smo na južnem pobočju Grajskega griča, v Grajskem vinogradu, zasadili 1050 trsov bele sorte belpin in rdeče sorte rdečegrajc. Ljubljana je tako dobila novo mestno pridobitev, posebnost nekaterih glavnih mest (npr. Pariz, Praga) in si tudi na ta način utrdila naziv iz leta 1987 »mesto trte in vina«. Ljubljanski grad, ki je od te jeseni bogatejši še za Grajsko vinoteko, pa zaokrožil vinsko zgodbo ob dogodkih, povezanih s potomko stare trte z Lenta, ki raste na Grajskem dvorišču.

Danes je v Grajskem vinogradu potekala druga trgatev. Po ocenah strokovnega nosilca, dr. Francija Čuša s Kmetijskega inštituta Slovenije, sta tako rdeča kot bela sorta grozdja lepo dozoreli. Ocenjuje se, da so trte v letošnjem letu obrodile povprečno kilogram grozdja na trto. Stekleničenje tega pridelka bo v obdobju 2020-2021. Na Kmetijskem inštitutu Slovenije še ocenjujejo, da bo druga trgatev dala približno 500 steklenic belpina in 500 steklenic rdečegrajca, ki ga bo mogoče v prihodnje kupiti tudi v Grajski trgovini in ga okušati v novi Grajski vinoteki.

Med trgači so bili tudi ljubljanski župan Zoran Janković, direktorica Ljubljanskega gradu Mateja Avbelj Valentan, direktor Kmetijskega inštituta Slovenije dr. Andrej Simončič in pretor vinskega konventa Sv. Urbana v Ljubljani Edi Berk.