Na vsebino

Kostumografu Alanu Hranitelju nagrada Prešernovega sklada za razstavo, ki je bila lansko poletje na Ljubljanskem gradu

15. januar 2020

Upravni odbor Prešernovega sklada je razglasil letošnje prejemnike najvišjih nagrad za dosežke na področju umetnosti. Za razstavo Vzporedni svetovi Alana Hranitelja bo nagrado Prešernovega sklada prejel mednarodno uveljavljeni kostumograf.

web190704 Vzporedni svetovi Alana Hranitelja by.nada.zgank.048

Miklavž Komelj je v obrazložitvi med drugim zapisal: »Alan Hranitelj je kostumografsko umetnost prignal do take popolnosti, da presega sámo sebe. Razstava Vzporedni svetovi, ki je predstavila njegov opus v zadnjem desetletju, ni bila samo praznik kostumografije, ampak tudi presežek kiparske in slikarske imaginacije, predvsem pa poezije, če poezijo razumemo kot stanje duha. Umetnik poleg sijajnih gledaliških kostumov ustvarja iz draperij in drugih elementov povsem avtonomne kreacije, ki se izmikajo zvrstni opredelitvi: lahko jih vidimo kot skrivnostna bitja, ki sama vzpostavljajo svoje gledališče in sploh ne potrebujejo drugih igralcev. V njih je veliko igrivosti in humorja, a nobene frivolnosti, prej gre za sakralnost. Za Hranitelja se humor nikoli ne izključuje z vzvišenostjo. Nič ne more zaustaviti njegove zavezanosti večni lepoti. Z najnovejšo razstavo, razkošno, kakor da je v čudežni deželi Alica zaplesala z baročnim pesnikom Luisom de Góngoro, se je njegova halucinantno intenzivna imaginacija tako stopnjevala, da ravno zaradi tega stopnjevanja ne moremo več govoriti o izmišljenem: umetnik namreč svojo imaginacijo tako stopnjuje, da postane živa resničnost«.

Tudi na Ljubljanskem gradu, ki je bil soorganizator te razstave, smo veseli in ponosni dosežka tega izjemnega umetnika. Kot vselej bodo tudi letos nagrade podelili na slavnostni večer pred kulturnim praznikom, ki je posvečen Francetu Prešernu.