Na vsebino

Uspešno leto na področju turističnih in kulturno-umetniških dejavnosti Javnega zavoda Ljubljanski grad – tako na gradu kot v Hostlu Celica

23. januar 2020

Števci prehodov so lani zabeležili 1.336.190 obiskovalcev Ljubljanskega gradu. Tirna vzpenjača je prepeljala 590.128 potnikov, 5. aprila 2019 pa že štirimilijontega potnika od začetka obratovanja (konec leta 2006). V grajskih prostorih je bilo kar 610 različnih dogodkov.

1200x800pxLjubljanski grad z dronom september 2019 low res foto arhiv LG 1

V minulem letu smo obnovili Grajsko kavarno, razširili gostinsko ponudbo z Grajsko vinoteko, odprli šesto stalno razstavno postavitev Grajsko orožje v Erazmovem stolpu ter prenovili Galerijo »S«. Napolnili smo prve steklenice belpina in rdečegrajca iz Grajskega vinograda (letnik 2018). Na kulturno-umetniškem področju je izstopala poletna razstava, ki jo je strokovna javnost razglasila za razstavo leta – retrospektivna razstava Alana Hranitelja, ki je umetniku prav v teh dneh prinesla tudi nagrado Prešernovega sklada. V okviru turistične dejavnosti pa smo izvedli 1.215 različnih vodstev.

Hostel Celica je na začetku leta 2019, tudi v okviru novega upravitelja Javnega zavoda Ljubljanski grad, uspešno zadostil vsem trajnostnim kriterijem in pridobil prestižno priznanje – certifikat gold travelife. Beležili smo visoko, kar 81-odstotno zasedenost sob; razveseljuje tudi podatek, da se podaljšuje povprečna doba bivanja, ki je bila 1,72 noči. Ob glavni namestitveni dejavnosti smo lani v hostlu znova odprli kuhinjo za dnevna kosila in izvedli še 110 kulturno-umetniških dogodkov.

Tako Ljubljanski grad kot Hostel Celica sta lani prejela certificate of excellence, ki ga podeljuje mednarodno priznana turistična platforma TripAdvisor. To je nekaj ključnih poudarkov, ki so zaznamovali delovanje Javnega zavoda Ljubljanski grad v preteklem letu, ki jih skupaj z načrti za leto 2020 predstavljamo v sporočilu za javnost oziroma jih najdete na tej povezavi.