Na vsebino

Gremo pod zvezde na Ljubljanski grad

10. julij 2020

Film pod zvezdami, ki ga že deseto leto pripravljamo v soorganizaciji s Kinodvorom, bo med 16. julijem in 8. avgustom postregel z najbolj odmevnimi filmi pretekle kinematografske sezone, program pa smo, kot vsako leto, prepletli tudi s svežimi predpremiernimi naslovi in posebnimi projekcijami.

1400pxFilm pod zvezdami. Foto Matjaz Rust

Na otvoritvenem večeru s Peugeotom se bomo v četrtek, 16. julija, podali na visoke valove z Jadralkami (Maiden), navdihujočim dokumentarcem o mladenki, ki je drzno skočila v moški zelnik in postala prva skiperka z izključno žensko posadko na najbolj ekstremni regati sveta.  

Na Grajskem dvorišču se bodo zvrstile tri predpremiere in dve posebni projekciji: Ostržek (Pinocchio), brezčasna pravljica za vse generacije, v kateri priljubljeni zgodbi o leseni lutki režiser Matteo Garrone in igralec Roberto Benigni vdahneta novo življenje; epska, a hkrati intimna Medena dežela (Medena zemja), prvi film v zgodovini oskarjev, nominiran za najboljši mednarodni celovečerec in hkrati za najboljši dokumentarec; za tradicionalni zaključek poletnega kina na Ljubljanskem gradu pa še Vikendova predpremiera filma Pod belimi pečinami (Hope Gap), čustveno silovita, a tudi nežna in humorja polna zgodba o obžalovanju, napačnih odločitvah ter o tem, da nikoli ni prepozno za nov začetek.

Posebna projekcija dokumentarca Marianne & Leonard: Ljubezenske pesmi (Marianne & Leonard – Words Of Love) prinaša zgodbo o zapletenem razmerju med Leonardom Cohenom in njegovo norveško muzo Marianne Ihlen, v Skritem življenju (A Hidden Life) pa se Terrence Malick v značilnem meditativnem slogu poklanja neopevanemu junaku 2. svetovne vojne, avstrijskemu kmetu Franzu Jägerstätterju, ki se je uprl vpoklicu v nacistično vojsko in se moral zato soočiti z grožnjo smrtne kazni.

Prodaja vstopnic se prične jutri, 11. julija, podrobnejši spored filmov pa najdete na tej povezavi.