Na vsebino

Pomlad se budi tudi v Grajskem vinogradu ...

24. marec 2020

Letos v precej drugačnih okoliščinah, pa kljub temu: narava se prebuja in prvi rez v vinogradu je bilo treba opraviti še pred napovedanimi nižjimi temperaturami.

1200x800pxIMG 57b860a587092981df63daeb5ebe6933 V

Ljubljanski grad ostaja zaprt, sprehajalcev po Grajskem griču je vse manj, držimo se navodil in ostajamo doma, da bomo kmalu lahko spet skupaj. Letni čas pa nam vendarle narekuje nekaj najnujnejših opravil, med njimi je tudi pomladni rez v Grajskem vinogradu. Rez vinske trte namreč spada med prva zimsko-pomladna ročna dela v naših vinogradih in je za vinogradnika strokovno tudi najbolj zahtevno opravilo. S tem uravnavamo rodnost in obremenitev vinske trte, kar odločilno vpliva na kakovost grozdja in vina, ki ga želimo pridelati.

Tako so konec prejšnjega tedna, še pred napovedanimi precej nižjimi temperaturami, sodelavci Kmetijskega inštituta Slovenije, opravili rez na 1050 trsih v Grajskem vinogradu. V tem tednu bodo trte tudi povezali, da bodo tako pripravljene za novo rastno sezono. Po besedah dr. Francija Čuša so trte normalno preživele zimsko obdobje, les olesenelih mladik je lepo dozorel, kar je za vinogradnika skoraj tako pomembno kot jesenska dozorelost grozdja, tako da se lahko nadejamo ustreznega nadaljnjega razvoja trt, nove, tokrat že tretje trgatve in novih steklenic kakovostnega grajskega vina sort belpin in rdečegrajc.