Na vsebino

Obnovljeno srednjeveško mestno obzidje

08. december 2021

Ob trasi tirne vzpenjače na Ljubljanski grad poteka srednjeveško mestno obzidje. Z nedavno obnovo smo obstoječe ostaline sanirali in zaščitili pred nadaljnjim propadanjem.

Obnovljeno srednjeveško obzidje.

Mestno obzidje se v pisnih virih prvič omenja leta 1243, podatki o utrjevanju se pojavljajo v letih 1416 in 1448, leta 1773 pa so mestno obzidje začeli rušiti in tako omogočili širitev mesta. Zadnja delna obnova ostankov vzhodnega mestnega obzidja pa je bila izvedena leta 2006, skupaj z izgradnjo tirne vzpenjače na Ljubljanski grad. Vzhodno mestno obzidje, ki je povezovalo nekdanja Samostanska (Kloštrska) mestna vrata na območju Krekovega in Vodnikovega trga in Ljubljanski grad, je tako danes edini tovrstno prezentirani del obrambnega obzidja srednjeveške Ljubljane.

Tudi zato je tokratna obnova, ki je potekala zadnja dva meseca, še toliko bolj pomembna, saj smo z obnovo zaščitili obstoječe ostaline pred nadaljnjim propadanjem. Obnova je vključevala čiščenje, statično sanacijo z injektiranjem, fugiranje in delno dozidavo oziroma nadzidavo, tudi osvetlitev za potrebe prezentacije zidu. Obzidje je še posebej lepo vidno, ko se na grad povzpnete s tirno vzpenjačo v večernem času.

Obnovo srednjeveškega obzidja je v celoti financirala ustanoviteljica – Mestna občina Ljubljana.