Na vsebino

Po obetavnem začetku lanskega leta pričakovani rezultati ob zaključku

29. januar 2021

Po rekordnem letu 2019 na področju turističnih in kulturno-umetniških dejavnosti Javnega zavoda Ljubljanski grad – tako na gradu kot v Hostlu Celica – v letu 2020 pričakovani rezultati, ki so v turizmu in kulturi posledica pandemije novega koronavirusa.

Panorama mesta Ljubljane z Grajskim gričem in Ljubljanskim gradom v sredini

Ljubljanski grad, ki je bil lani zaprt tri mesece in pol, tirna vzpenjača pa še nekoliko dalj, je v letu 2020 beležil okoli 80-odstotni izpad – tako pri obiskovalcih kot pri potnikih, prepeljanih s tirno vzpenjačo. Opazili smo porast domačih obiskovalcev, pri tujih pa so prevladovali obiskovalci iz bližnjih držav.

Kljub povsem drugačnemu letu, zaznamovanem s pandemijo, smo v grajskih prostorih izvedli 224 dogodkov, od tega 122 dogodkov na kulturno-umetniškem področju, ki so nastali v produkciji Ljubljanskega gradu. Med slednjimi velja izpostaviti: osrednjo razstavo Za devetimi gorami, obeležitev 40-letnice delovanja skupine Laibach, premiero nove lutkovne predstave Friderik, grajska podgana. Uspeli smo: izdati nov turistični vodnik po gradu; dokončati obnovo prehoda galerija »S–G«, ki med seboj povezuje vse dele gradu; ponuditi novo kulinarično doživetje – večerjo v Grajskem vinogradu, nov turistični produkt – mobilno aplikacijo Modrosti o grajski trti in vinu; za uvod v leto 2021, ko se Slovenija ponaša z nazivom evropska gastronomska regija, izdati kulinarično knjigo nekdanjih jedi, povezanih s sedanjostjo; izpeljati tretjo trgatev v Grajskem vinogradu in napolniti nekaj manj kot 900 steklenic grajskega vina (letnik 2019); povečati zanimanje za grajske vsebine na družabnih omrežjih; vzpostaviti spletno trgovino Friderik; osvojiti odličji za blagovno znamko Friderik na Slovenskem oglaševalskem festivalu.

Hostel Celica, ki je v upravljanju Javnega zavoda Ljubljanski grad, je bil v minulem letu pretežno namenjen bivanju zdravstvenega osebja UKC Ljubljana; tako je še zdaj. Za nesebično pomoč in gesto solidarnosti nam je Vlada RS podelila državno odlikovanje. V poletnem času, ko so bile meje odprte, pa se je v hostlu nabralo popotnikov do polnih kapacitet; v tem času smo izvedli tudi 30 kulturnih dogodkov.

»Nehvaležno je napovedovati, kakšno leto je pred nami,« je poudarila direktorica Mateja Avbelj Valentan in dodala: »Vsi si želimo, da se turizem in kultura čim prej vrneta na svoje mesto, da bomo svoje poslanstvo lahko uresničevali tudi v naslednjem desetletnem obdobju zavoda Ljubljanski grad, ki je pred nami. Obračun minulega leta in del kratkoročnih načrtov pa predstavljamo v nadaljevanju.«

Celotno sporočilo za javnost najdete na tej povezavi. Vabljeni k branju.