Na vsebino

Ljubljanski grad novi dobitnik znaka Slovenia Green Attraction

20. maj 2021

V okviru današnjega osrednjega dogodka s področja trajnosti – Zeleni dan slovenskega turizma – je Slovenska turistična organizacija Ljubljanskemu gradu podelila znak Slovenia Green Attraction.

Logotip Slovenia Green Attraction

Ljubljanski grad je tehnološko sodoben, trajnostno naravnan in dostopen objekt. V celoti je obnovljen in vzdrževan v skladu s smernicami ter trendi varovanja in prezentacije kulturne dediščine. Ponuja inovativne načine kulturnega izražanja in organizacijo poslovnih in družabnih srečanj. Na Ljubljanskem gradu se zrcali odličnost slovenske kulinarike. Je tudi paradni konj slovenskega (kulturnega) turizma, saj s svojimi turističnimi produkti, ki so trajnostno naravnani in družbeno odgovorni, postavlja trende. S svojim delovanjem v svet prenaša zavedanje, da je grad s svojo okolico kraj zgodovinsko bogate preteklosti in kraj vrhunske ter raznolike ustvarjalnosti.

Ljubljanski grad je neločljivo povezan tudi z Grajskim gričem, ki s svojimi zelenimi površinami, s pomočjo naprednih tehnologij, novih vsebin s področja kulture, izobraževanja, prostega časa ter doživljajskega turizma, v povezavi z gradom, ponuja možnost kakovostnega preživljanja prostega časa in ob tem ne ogroža naravnih in kulturnih danosti.  Zato skupaj z Grajskim vinogradom ostaja zelena oaza nad mestom.

Trajnostna vizija Ljubljanskega gradu je v kategoriji turističnih atrakcij uspešno zadostila vsem kriterijem in pred časom pridobila znak Zeleni ključ, ki pomeni vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji, obiskovalcem pa ponuja možnost, da z izbiro certificiranega turističnega obrata neposredno pripomorejo k varovanju okolja.

S tem je Ljubljanski grad postal del Zelene sheme slovenskega turizma in novi dobitnik znaka Slovenia Green Attraction. Na ta način Ljubljanski grad, kot prepoznaven simbol glavnega mesta, ki že vrsto let aktivno deluje kot zelena prestolnica in se uvršča v sam vrh trajnostnih destinacij v Evropi, prispeva k oblikovanju usmerjene turistične ponudbe.