Na vsebino

S pokrovitelji trt v Grajskem vinogradu

22. april 2022

Jutri, 23. aprila, bo minilo šest let od zasaditve Grajskega vinograda. Ob tej priložnosti smo se včeraj srečali s pokrovitelji trt.

1400x700pxDruzenje s pokrovitelji 21.4.2022 foto arhiv LG 7

Zadnji dve pomladi smo bili v aprilu, ko obeležujemo obletnico zasaditve Grajskega vinograda, v primežu epidemije in zato smo bili še toliko bolj veseli včerajšnjega srečanja s pokrovitelji trt in predstavniki vinskega konventa sv. Urbana v Ljubljani.

Leta 2016, ko se je Ljubljana ponašala z nazivom zelena prestolnica Evrope, smo na južnem pobočju Grajskega griča pridobili mestno posebnost – Grajski vinograd, v katerem raste 1050 trsov bele in rdeče sorte. Strokovni vodja vinograda dr. Franci Čuš s Kmetijskega inštituta Slovenije je poudaril, da so trte normalno preživele zimo. Ob primernih temperaturah se lahko nadejamo ustreznega nadaljnjega razvoja trt, jeseni pa nove, že pete trgatve in ustekleničenja letnika 2021.

V odsotnosti direktorice Ljubljanskega gradu Mateje Avbelj Valentan je zbrane pozdravil Marko Brunskole, pomočnik za področje poslovanja in kulturno umetniškega programa ter med drugim izpostavil tudi pomen Grajskega vinograda v lokalnem okolju in prepoznavnosti Ljubljanskega gradu kot nosilca certifikata Zeleni ključ in znaka Slovenia Green Attarction.

Našemu vinogradu želimo uspešno rast še naprej in se veselimo novih letnikov kakovostnega belpina in rdečegrajca.