Na vsebino

Ljubljanski grad in Hostel Celica v letu 2021

21. januar 2022

Na osrednji turistični točki v mestu – Ljubljanskem gradu je preteklo leto minilo v znamenju desetletnice delovanja samostojnega javnega zavoda ter povečanju števila obiskovalcev in izvedenih dogodkov v primerjavi z letom poprej, četudi še vedno močno v primežu epidemije.

Kolaž fotografij Ljubljanskega gradu in Hostla Celica.

Kljub slednji so števci prehodov zabeležili nekaj več kot 460.000 obiskovalcev; s tirno vzpenjačo se jih je prepeljalo približno 142.000. V grajskih prostorih smo izvedli 308 dogodkov. Med drugim smo: pripravili nov doživljajski produkt za družine, ponudili novo kulinarično doživetje, obnovili srednjeveško mestno obzidje ob trasi tirne vzpenjače, začeli obnovo še zadnje neobnovljene dvorane Kazemate, izpeljali četrto trgatev v Grajskem vinogradu in napolnili kar 1350 steklenic grajskega vina (letnik 2020). Prejeli smo nekaj nagrad in priznanj ter znak Slovenia Green Attraction, povečali zanimanje za grajske vsebine na družbenih omrežjih … Prilagajali smo se na vse spremembe, povezane z ukrepi za preprečevanje širjenja virusa covid-19, kar je narekovalo občasno zapiranje gradu, prepoved obratovanja tirne vzpenjače, odpovedi ali prestavitve dogodkov in selitev vsebin na splet, zamrtje celotnega sektorja prireditvene industrije … Vse našteto je botrovalo še vedno visokemu, okoli 70-odstotnemu upadu obiskovalcev glede na leto 2019, ki je bilo za nas najbolj uspešno poslovno leto.

Hostel Celica, ki je v upravljanju Javnega zavoda Ljubljanski grad, je v preteklem letu zabeležil 12-odstotno povečanje nočitev v primerjavi z letom poprej. V prvi polovici leta je bil hostel pretežno zaseden z zdravstvenimi delavci, maja so se postopoma začeli vračati tudi popotniki. V poletnih mesecih je bila zasedenost že primerljiva z leti pred epidemijo. Ko so ukrepi to omogočali, smo tam izvedli tudi 45 kulturno-umetniških dogodkov.

Povzetek minulega leta in del kratkoročnih načrtov pa predstavljamo v nadaljevanju.

Celotno sporočilo za javnost najdete na tej povezavi. Vabljeni k branju.