Na vsebino

V prenovljenih Kazematah razstavlja Silvan Omerzu

07. februar 2024

Nedavno prenovljeni zadnji prostor na Gradu – Kazemate omogočajo izvedbo različnih kulturno-umetniških dogodkov; prvega smo pripravili sinoči z odprtjem razstave Mizoginija.

1400 IMG 7539
Otvoritev razstave Silvana Omerzuja: Mizoginija. Foto: M. Mally

Mizoginija je naslov razstave slovenskega režiserja, slikarja in lutkovnega umetnika Silvana Omerzuja. Razstava na temo mizoginije z lutkami in avtomatom prikazuje dogodke, ki so usodno vplivali na odnose moških do žensk. Sestavljajo jo trije osnovni sklopi (stari vek, srednji vek, novi vek) s prizori, ki si sledijo kot v križevem potu. Glasba na razstavi je delo skladateljice Larise Vrhunc, lutke in avtomat pa sta izdelala Silvan Omerzu in Žiga Lebar.

Prostorska postavitev Mizoginija bo na ogled do 5. maja 2024, vsak dan med 9. in 18. uro; vstop je prost. Sprehodite se po zadnjem obnovljenem prostoru Ljubljanskega gradu – grajskih Kazematah in ob ogledu razstave morda najdete odgovor na vprašanje, ki si ga postavljamo še danes: »Ali ni človeštvo bolj kot z Bogom uročeno s kačo?« kot je zapisal kustos razstave dr. Jure Mikuž. Vabljeni.